Reklama

Jak zrobić ocet smakowy?

Octy infuzowane ziołami i owocami są banalnie proste. Lepsze, świeże, bogatsze w smak niż te brane ze sklepowej półki. Doskonałe jako sos do sałatek. Poznaj 3 pomysły na ocet infuzowany ziołami i owocami.

Reklama

Ocet ziołowo – czosnkowy

Będziesz potrzebować:

  • 1 ½ szklanki świeżych ziół, bazylii lub tymianku, rozmarynu, estragonu
  • 4 szklanki octu
  • 1 ząbek czosnku, skrojonego plasterki
  • 2 paski ze skórki cytryny

Dokładnie umyj zioła i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekaj zioła. W garnku na małym ogniu rozgrzej ocet. Nie doprowadź octu do zagotowania, niech będzie ciepły, nie wrzący. Usuń ocet z ognia. Do miski wrzuć liście ziół, czosnek i skórkę cytryny. Zalej je ciepły, octem i zamieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Miskę z octem przykryj szczelnie pokrywką lub owiń folią spożywczą. Wstaw na 2-4 tygodnie do lodówki. Im dłużej będzie stał, tym mocniej naciągnie. Co parę dni delikatnie mieszaj ocet. Przygotuj wysterylizowane butelki. Przecedź ocet przez sito lub gazę. Używając lejka przelej ocet do butelek. Zakorkuj butelki i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2 miesiące.

Ocet jagodowy

Do przygotowania octu potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki świeżych liści mięty
  • 4 szklanki octu
  • 3 szklanki jagód, czarnych jagód lub malin, jeżyn

Opłucz dokładnie liście mięty i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Posiekaj liście. W garnku zagrzej ocet, nie zagotowując go. Do miski wrzuć jagody i posiekane liście mięty. Zalej ciepłym octem. Zostaw na boku do ostygnięcia. Gdy wystygnie zawiń szczelnie folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 2-4 tygodni, mieszając ocet co parę dni. Po odstaniu octu przecedź go i wlej ocet do czystych butelek.

Ocet lawendowy

Do butelki z octem włóż parę świeżych, umytych gałązek lawendy. Zamknij butelkę i odstaw ją w słoneczne miejsce na okres 4 tygodni. Po upływie 2 tygodni macerowania się octu podmień gałązki lawendy na świeże gałązki. Po czasie macerowania się przechowuj ocet chłodnym ciemnym miejscu. Ocet powinien ci służyć do 2-3 lat. Stosuj dressingach, majonezach, marynatach i dipach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama