Reklama

Jak zrobić faworki idealne?

Faworki, znane również jako chrust albo chruściki, to drobne ciasteczka, które uświetniają karnawał i osładzają nam tłusty czwartek, który poprzedza wielki post. Choć są czasochłonne, to ich wykonanie własnoręcznie zawsze się opłaci, ponieważ wyjdą chrupiące i ich smak nie będzie miał sobie równych. Aby zaskoczyły domowników oraz gości, warto trzymać się pewnych łatwych zasad. To gwarant, że faworki będą idealne.

Faworki: Składniki

Jeśli chcemy przygotować idealne faworki, potrzebne są następujące składniki:

- mąka pszenna (dwie szklanki)
- żółtka (cztery)
- gęsta, kwaśna śmietana (trzy łyżki)
- cukier (łyżeczka)
- alkohol (łyżeczka spirytusu albo wódki)
- sól (szczypta)
- cukier puder (do posypania)
- smalec do smażenia (500 g)

Idealne faworki: Sposób przygotowania

Do miski przesypujemy przesianą mąkę z cukrem i solą. Sypkie składniki należy połączyć z żółtkami, śmietaną i alkoholem, a następnie ręką wyrobić na elastyczną i jednolitą masę

Następnie uzyskane ciasto trzeba uderzać wałkiem kilkunastokrotnie, aby było dobrze napowietrzone, po czym zwijamy na pół, spłaszczamy i czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce na przynajmniej godzinę. Po tym czasie uzyskaną masę musimy podzielić na trzy części, jedną rozwałkować, a pozostałe schować do lodówki.

Reklama

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paski (o szerokości ok. 3 cm), a każdy z nich podzielić na mniejsze (powinny wyjść trzy mniej więcej równej długości).

Każdy chrust należy naciąć na środku, a jeden koniec przewlec przez środek tak, aby powstała charakterystyczna falbanka.

Surowe faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe schłodzone ciasto.

Chrust smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. W głębokim tłuszczu powinny znaleźć się jedynie kilka sekund, aby były zarumienione po obu stronach.

Usmażone faworki wykładamy na naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a kiedy przestygną, posypać cukrem pudrem.

Faworki są już gotowe do spożycia.

Zobacz również: Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie

Faworki idealne? Trzymaj się tych zasad!

Jeśli chcemy, aby faworki wyszły takie, jak z najlepszej cukierni, trzeba pilnować kilku kwestii:

- składniki na faworki muszą być zimne (jajka, alkohol oraz śmietana), wtedy ciasto będzie kruche,

- alkohol jest niezbędny, aby ciasto nie wchłaniało zbyt dużo tłuszczu. Oczywiście, można go zastąpić octem spirytusowym. W obu przypadkach dodatki nie wpływają na smak faworków,

- ciasto musi być uderzane wałkiem i zwijane kilkukrotnie, to gwarant, że pojawią się po smażeniu bąbelki na faworkach,

- wałkowane ciasto musi być cienkie, wtedy faworki będą kruche, ale jednocześnie delikatne,

- tłuszcz do smażenia musi być bardzo dobrze rozgrzany. Zanim przystąpimy do smażenia, warto jeden faworek wrzucić do tłuszczu: jeśli wypłynie, to znak, że smalec jest idealny.

Zobacz także:

7 przepisów na tanie i łatwe sałatki

Ziemniaki z piekarnika, czyli aromatyczny dodatek do obiadu

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? 5 niezawodnych sposobów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama