Reklama

Jak zrobić dżem z agrestu?

Agrest to mocno niedoceniany owoc. Tymczasem zawiera on bardzo dużo witaminy A i luteiny, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego widzenia. Agrest powinien zagościć na stołach osób mających problemy ze wzrokiem, skarżących się na zmęczenie oczu, spędzających dużo czasu przed komputerem lub telewizorem. Duża zawartość witaminy A, luteiny oraz potasu sprawia, że ten niewielki owoc poprawia pracę mózgu i wygląd skóry. Agrest ma też więcej witaminy C niż cytryna! Warto jeść surowe owoce agrestu. Na zimę natomiast można przygotować z niego pyszną konfiturę. Jak zrobić dżem z agrestu?

Dżem z agrestu: Przygotowanie

Niezależnie, na który z przepisów się zdecydujesz, zawsze należy na początku odpowiednio przygotować agrest. Owoce trzeba dobrze umyć i oczyść z szypułek i pozostałości dna kwiatowego. Najwygodniej operację tę będzie przeprowadzić małym nożykiem. Do wykonania przetworów możemy wybrać dowolny rodzaj agrestu, trzeba tylko pamiętać, aby zebrać owoce, gdy nie są one jeszcze w pełni dojrzałe. 

Tradycyjny dżem agrestowy: Przepis

Do przygotowania tradycyjnego dżemu agrestowego potrzebny będzie kilogram owoców, które należy zasypać połową kilograma cukru. Agrest zawiera w sobie dużo pektyny, toteż nie wymaga stosowania żadnych substancji konserwujących. Jednak aby nie był zbyt kwaśny, warto dodać do niego trochę cukru lub ksylitolu. Mieszankę lekko podgrzewamy, aby agrest puścił sok, następnie należy zwiększyć ogień i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie ogień trzeba zmniejszyć i gotować agrest jeszcze przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Garnek zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy na 12 godzin. Następnego dnia znów lekko podgrzewamy konfiturę i owoce rozgniatamy tłuczkiem lub rozdrabniamy blenderem, tak aby kawałki agrestu były mniejsze, ale nie miały postaci kremu. Całość gotujemy przez kolejne 30 minut. Gotowy, gorący dżem należy wlać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia konfitury.

Rada: aby sprawdzić, czy dżem z agrestu jest gotowy, warto wykonać test kropli. Jeśli wylejemy kroplę dżemu na deskę do krojenia czy talerz, a ona zachowa swój kształt i nie rozleje się po powierzchni, to oznacza, że dżem jest gotowy.

Konfitura z agrestu i kiwi dla niecierpliwych

Nie wszystkie przepisy na dżem agrestowy wymagają aż dwunastogodzinnej przerwy w ich przygotowaniu. Jeśli chcemy zrobić konfiturę, należy wsypać do garnka z szerokim dnem połowę kilograma agrestu i tyle samo obranego i pokrojonego na kawałki kiwi. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając i rozgniatając owoce tłuczkiem do ziemniaków. 15 dekagramów (połowę opakowania) pektyny należy zmieszać ze szklanką cukru i wsypać do agrestu, gdy z agrestu i kiwi powstała już niemal jednolita masa. Gotować przez trzy do pięciu minut, cały czas mieszając. Następnie należy dodać trzy szklanki cukru i mieszając, gotować aż do jego rozpuszczenia. Po tym czasie zbieramy szumowiny i jeszcze gorącą masę rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy. Przepis ten można przygotować także bez kiwi, wówczas należy odpowiednio zmniejszyć proporcje pozostałych składników. 

Rada: zamiast kiwi do konfitury z agrestu można dodać: łyżeczkę imbiru, sok cytryny lub z kilograma pomarańczy. 

Dżem z agrestu: Jak podawać?

Konfitura z agrestu ma słodko-kwaśny smak, który sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs. Możesz zastępować nią konfiturę z żurawiny. Dżem agrestowy wybornie smakuje między innymi z pieczonym kurczakiem czy wołowiną. 

Konfitura z agrestu to także wyśmienity dodatek do ciast. W niektórych przepisach jest ona składnikiem ciasta piernikowego, doskonale nadaje się na warstwę pomiędzy dwiema piernikowymi połówkami. Dżem z agrestu wybornie smakuje jako nadzienie kruchego ciasta z bezą.

Dżem agrestowy można też spożywać w najbardziej podstawowej formie — na kromce chleba, popijając go szklanką mleka. 

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama