Reklama

Jak zrobić domowy makaron?

Jeżeli myśl o zrobieniu domowego makaronu przeraża Cię koniecznie wypróbuj ten przepis. W krótkim czasie staniesz się ekspertem, a zrobienie ravioli, spaghetti czy lasagni nie będzie stanowiło żadnego problemu. W przepisie używamy mąki z pszenicy durum, która zapewnia makaronom jasnożółty kolor i dużą twardość.

Składniki:

½ filiżanki mąki z pszenicy durum

½ szklanki mąki

1 łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki mielonego pieprzu

1 jajko

2 łyżki wody

1 łyżeczka oliwy z oliwek

W średniej misce połącz mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj jaja, wodę i oliwę z oliwek. Z pomocą widelca wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Być może trzeba dodać więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta.

Uformuj z ciasta kulę i odłóż na około 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na jak najcieńsze placki i pokrój makaron na żądany kształt. Pokrojony makaron zostaw na kilka minut na stolnicy aby przesechł. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama