Reklama

Jak zrobić ciasto z dyni?

Jesień to sezon na aromatyczną i soczystą dynię! Trudno się dziwić, że tak często gości na naszych stołach, ponieważ dostarcza solidną porcję beta-karotenu, który korzystnie działa na kondycję skóry oraz może chronić wzrok przed chorobami. Oczywiście, to także bogate źródło błonnika pokarmowego, który rewelacyjnie wpływa na układ trawienia: pomaga jelitom się oczyścić, a także poprawia metabolizm. Jeśli chcemy podać to szlachetne warzywo w nietypowy sposób, to można z niego przygotować ciasto. Wbrew pozorom nie nastręcza wielu kłopotów, ale minimalny wysiłek się opłaca i domownicy będą oczarowani! Jak zrobić ciasto z dyni? Poznaj praktyczne wskazówki!

Purée z dyni jest podstawą

Jeśli chcemy przygotować ciasto dyniowe, najpierw należy wykonać purée. Jak je zrobić? Wszystko zależy od tego, jaką dynią dysponujemy - jeśli ma miękką i jadalną skórkę (np. odmiana hokkaido), obieranie jej nie jest konieczne. Jeśli jest twarda, należy się jej wcześniej pozbyć. Obraną dynię wystarczy teraz pokroić na mniejsze kawałki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gotową dynię można rozdrobnić za pomocą tłuczka albo blendera, aby uzyskać jednolitą masę. Może być ona zjadana jako dodatek do dania głównego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać taką dynię do różnorakich farszów. 

Reklama

Ciasto z dyni: Składniki

Do przygotowania ciasta z dyni potrzebne będą następujące składniki:

- purée z dyni (250g)

- mąka pszenna (200g)

- cukier (pół szklanki)

- soda oczyszczona (łyżeczka)

- proszek do pieczenia (łyżeczka)

- cukier wanilinowy (opakowanie)

- masło (100g)

- trzy jajka

- skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Ciasto dyniowe: Przygotowanie

 - Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od rozpuszczenia w rondelku masła wraz z cukrem i cukrem wanilinowym oraz często mieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Pamiętajmy - ogień nie może być zbyt duży, aby nie dopuścić do przypalenia masła. Po chwili całość należy odstawić i ostudzić.

- W osobnej misce należy przesiać produkty sypkie: mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie oddzielić żółtka od białek.

- Purée z dyni połączyć z masą maślaną, dodać do niej żółtka i skórkę z cytrusów oraz dokładnie wymieszać. Pozostałe białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

- Teraz można wymieszać ze sobą sypkie składniki z otrzymaną masą dyniową - można zrobić to łyżką, trzepaczką lub z pomocą miksera (na najmniejszych obrotach).

- Na koniec należy masę połączyć z ubitymi na sztywno białkami - tutaj trzeba być delikatnym - mieszać należy powoli i tylko za pomocą łyżki lub szpatułki.

- Całość należy umieścić w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie lub tortownicy i zapiekać przez 40/45 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Osłodź ciasto lukrem!

Gotowe ciasto dyniowe można jeszcze udekorować lukrem. Najlepiej będzie pasowała tutaj polewa o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Jak przygotować lukier do ciasta dyniowego? W miseczce wystarczy połączyć dwie łyżki cukru pudru z kilkoma łyżeczkami soku z cytrusów i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być zwarta i gęsta, ale lejąca się na tyle, aby można ją łatwo rozprowadzić na cieście dyniowym.


Zobacz także:

Jak zrobić słynny sernik z rosą? Babcine sposoby na wyborny sernik
Dyniowe latte

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama