Jak zrobić chleb bananowy?
Chleb bananowy to wypiek łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowy. Możesz go upiec zaledwie w kilka minut. Jednym z jego składników są banany. To prawdziwe źródło witamin, a ich spożywanie zalecane jest osobom z chorobami oczu i cukrzykom. Jak zrobić chleb bananowy? Poniżej podpowiadamy.
Chlebek bananowy ma wiele zalet, gdyż jest zdrowy i stanowi doskonałą alternatywę dla słodyczy. Pektyny, które znajdują się w bananie, pomagają w walce z cukrzycą, ponieważ obniżają stężenie glukozy we krwi. Ich zaletą jest to, że zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto banan w swoim składzie ma przeciwutleniacze. Niwelują one dokuczliwe objawy związane z chorobami oczu: jaskrą, zaćmą czy ślepotą nocną.
Aby ciasto bananowe było mniej kaloryczne, zamień zwykłą mąkę na owsianą. Do wypieku nadadzą się też banany nieco przejrzałe, których nie warto wyrzucać. Oto reszta składników:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 szklanki mąki owsianej,
- 70 gramów oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Polecamy: Najlepsze torty komunijne dla dziewczynki i dla chłopca. Zachwycają nie tylko wyglądem!
Prosty i szybki przepis na chleb bananowy! Jeśli nie masz pomysłu, czym poczęstować swoich gości, to idealna propozycja!
- Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie w głębokiej misce rozgnieć banany na papkę za pomocą widelca.
- Dodaj do naczynia jajka oraz miód. Całość miksuj dokładnie przez minutę.
- Do masy dołóż mąkę, cynamon, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Wszystko pomieszaj drewnianą łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Smacznego!
Zobacz też: