Reklama

Jak zrobić bulion warzywny z domowych ziół?

Przepis na warzywny zna każdy i może zrobić go z zamkniętymi oczami. Taki tradycyjny przepis i smak bulionu każdy wyniósł z domu. Jednak koncerny spożywcze ułatwiając nam życie proponują nam bulion w kostce. Wszyscy wiemy jaki posiada smak i nie jest to smak, który za którym tęsknimy. Odrzuć wszelkie kostki w kosz i przygotuj prawdziwy warzywny bulion.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 2 średniej wielkości cebule
  • ząbki z całej główki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 świeżych lub suszonych liści laurowych
  • garść świeżych ziół, dowolnych: rozmarynu, tymianku, szałwii lub oregano

Umyj dokładnie wszystkie zioła. Usuń brud i uszkodzone, przebarwione listki. Włóż je do dużego garnka i zalej czterema litrami wody.

Gotuj mieszaninę ziołową, aż do zagotowania się wywaru. Zmniejsz ogień i duś. Wywar gotuj bez przykrycia przez 30-45 minut do momentu, gdy objętość wody zmniejszy się o ¼.

Używając łyżki cedzakowej wyjmij większe składniki bulionu. Pozostaw bulion do wystygnięcia, a gdy już będzie wystarczająco chłodny przecedź bulion. Przecedź wywar warzywny za pomocą gęstej gazy. Przechowuj bulion w lodówce do 1 tygodnia czasu. Jeżeli go zamrozisz przedłużysz jego okres przechowywania do 3 tygodni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama