Reklama

Jak wykorzystać borówki?

Borówka to bardzo zdrowy owoc. Zawiera dużo witaminy A, C, błonnika oraz przeciwutleniaczy, dlatego warto ją jeść. Jednak co zrobić, jeśli kupiliśmy lub zebraliśmy zbyt dużo jagód? Jak je wykorzystać, zanim zgniją? Oto kilka podpowiedzi jak wykorzystać borówki, nie tylko w kuchni.

Ciasto z borówkami

Pysznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru borówek, jest zrobienie z nich ciasta. Istnieje wiele przepisów na placek z borówkami, wszystko zależy od upodobań i czas, który chcemy poświęcić na przygotowanie deseru. Niecierpliwi z pewnością docenią szybki przepis na ciasto z borówkami. 

Przygotowanie należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie trzeba umyć borówki i osuszyć. Półtorej szklanki mąki wsypujemy do miski i mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia. W drugiej misce należy ubić pianę z czterech białek. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo po łyżce dodajemy szklankę cukru, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, wsypujemy dwie łyżki cukru wanilinowego oraz cztery żółtka, dodając po jednym. Następnie wlewamy cienkim strumieniem połowę szklanki oleju i jeszcze przez chwilę miksujemy. Do ubitych jaj, przez sitko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. 

Blaszkę smarujemy margaryną lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Następnie borówki należy oprószyć mąką i ułożyć na placku, zachowując niewielkie odstępy. Ciasto z borówkami powinno się piec przez około 50 minut. Gdy placek jest już rumiany i upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Placek z jagodami po ostygnięciu będzie wspaniałym dodatkiem do kawy lub szklanki mleka.

Mrożone borówki

Jeśli mamy nadmiar borówek możemy zwyczajnie zamrozić owoce. Jak mrozić borówki? Należy je najpierw dobrze opłukać na sitku, a następnie rozłożyć na ręczniku papierowym. Gdy wyschną, wystarczy wsypać je do woreczka do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Aby uniknąć powstania zwartej, zmrożonej grudy, warto przez pierwsze dwie godziny od czasu do czasu poruszyć borówkami wewnątrz, wówczas nie przymarzną jedne do drugich i łatwiej będzie później wydzielić dokładne porcje. 

Maseczka z borówkami

Jedzenie bogatych w witaminy i przeciwutleniacze borówek ma pozytywny wpływ na naszą skórę. Dodatkową dawkę pochodzących z borówek składników możemy dostarczyć naszej cerze dzięki odżywiająco-nawilżającej maseczce. Aby ją przygotować, należy wymieszać dwie łyżki wody różanej i miodu oraz cztery łyżki rozgniecionych borówek i połowę łyżeczki glinki kosmetycznej. Gdy powstanie jednolita masa, nakładamy ją na twarz na 20 minut, po tym czasie spłukujemy. Najlepiej użyć do tego celu bardzo zimnej wody. Maseczka odżywi naszą skórę i dobrze ją nawilży, a przy tym bardzo ładnie pachnie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama