Reklama

Jak woda poprawi jakość pieczonego kurczaka?

Pieczony kurczak to danie, które jest idealne na każdą okazję. Mięso z kurczaka jest smaczne, można je podawać z różnymi sezonowymi, warzywami. Takie danie zawsze smakuje. Pomimo, iż przyrządzenie kurczaka wydaje się proste, istnieją jednak pewne pułapki kulinarne, które sprawiają, że kurczak często jest suchy i zbyt wypieczony. Jak idealnie przyrządzić pieczonego kurczaka?

W pieczeniu drobiu należy zastosować pewnie sztuczki, a będziesz mieć pewność że kurczak będzie zawsze pyszny, soczysty i idealnie upieczony. Do przyrządzenia kurczaka będzie ci potrzebny:

rozgnieciony czosnek

świeży tymianek

pół cytryny

woda

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Natrzyj kurczaka z wierzchu solą, pieprzem i oliwą, połączenie tych trzech składników sprawi,że skóra będzie chrupiąca i brązowa. Pewnie się zastanawiasz jak wykorzystać wodę podaną w przepisie. Otóż woda razem z cytryną i ziołami znajdzie się wewnątrz kurczaka. Może się to wydawać trochę dziwne ale powód umieszczenia wody wewnątrz jest genialny.

Otóż kurczak nie tylko będzie się piekł, ale również delikatnie gotował od środka, dzięki parze wodnej. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie delikatne i soczyste. Żadna inna technika pieczenia kurczaka nie może się jej równać. A wszystko czego potrzebujesz to trochę wody z kranu. Nie ma nic prostszego, aby przygotować idealnie wilgotnego pieczonego kurczaka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama