Reklama

Jak usprawnić sobie gotowanie?

Bez względu na to czy jesteś mistrzem kuchni czy też nie, szybkie i poprawne gotowanie wymaga czasu i praktyki. Jeżeli jesteś początkującym kucharzem, to mamy coś dla ciebie. Możesz usprawnić sobie pracę w kuchni korzystając z kilku prostych porad. Dzięki nim gotowanie stanie się przyjemnością i nie będziesz musiał obawiać się, że zajmuje ci zbyt dużo czasu.

Dbaj o noże

Czy widziałeś kiedyś szefa kuchni z uszkodzonym lub nienaostrzonym nożem? Noże to podstawa twojej pracy. Nie da się bez nich przygotowywać posiłków. Dlatego to w jakim są stanie odbija się bezpośrednio na jakości pokarmów i czasie ich przygotowania. Po każdym użyciu dokładnie wymyj i wysusz noże, żeby nie pozostały wilgotne. Wilgoć jest idealnym środowiskiem dla rdzy, a nóż z nawet małą ilością rdzy nadaje się jedynie do wyrzucenia. Przed rozpoczęciem pracy naostrz noże. Dzięki czemu cięcie produktów pójdzie sprawnie i szybko.

Zamortyzuj deskę do krojenia

Deska do krojenia jeździ po całym blacie? Może to znacznie wydłużyć czas przygotowania posiłku i doprowadzić cię na skraj nerwów. Jeżeli chcesz zabezpieczyć deskę przed przesuwaniem w trakcie krojenia, podłóż pod spód zwilżoną ścierkę lub ręcznik papierowy. Możesz również założyć na brzegach deski grube gumki recepturki.

Sprawdź swój piekarnik

Ciasto miało się zarumienić, a spiekło się na węgiel, mimo że dokładnie przestrzegałeś czasu z przepisu? A może mięso miało się wypiec, a wciąż jest surowe, choć minęło już dużo więcej czasu niż sugeruje przepis? Jeżeli bezgranicznie wierzysz swojemu piekarnikowi, to może skończyć się to niemałym zawodem. Piekarnik jest tylko urządzeniem, które jak wiemy mogą się psuć. Nowoczesne piekarniki z termostatami i czujnikami również. Dlatego ważne jest aby co jakiś czas sprawdzić swój piekarnik. Wykorzystaj d tego termometr do pieczenia.

Zrób sobie ściągę

Jeżeli nie pamiętasz ile mililitrów znajduje się w dużej czy małej łyżce, albo jak przeliczyć ilość cukru z gramów na szklanki, to nigdy nie rób tego na oko. Napisz sobie ściągę i przechowuj ją w łatwo dostępnym miejscu. Kiedy będzie ci potrzebna sięgnij po nią i po kłopocie.

Przygotuj wszystko wcześniej

Żeby usprawnić sobie proces gotowania i nie przejmować się tym, że połowa posiłku spali się zanim zdążysz pokroić cebulę cz pieczarki, przygotuj wszystkie składniki wcześniej. Rozdziel wszystko na miseczki i w odpowiedniej chwili będą pod ręką, gotowe do użycia. Usprawni to pracę w kuchni i zabezpieczy cię przed nieplanowanymi wypadkami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama