Reklama

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Poprawiają trawienie, pomagają schudnąć i pobudzają libido. Szparagi, bo o nich mowa, to smaczne i lekkostrawne warzywa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Szczególnie dobrze smakują upieczone w piekarniku, z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Są wtedy pyszne i chrupiące. Jak zrobić pieczone szparagi?

Co warto wiedzieć o szparagach?

Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Są niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Mają działanie moczopędne i lekko przeczyszczające, poprawiają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Dzięki temu mogą wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami. Oprócz tego, szparagi zawierają substancje, które obniżają poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi. Te warzywa są również uważane za naturalny afrodyzjak, gdyż znajdują się w nich fitoestrogeny o działaniu podobnym do estrogenów - hormonów odpowiedzialnych za popęd płciowy.

Jak przygotować szparagi?

Przed przystąpieniem do pieczenia szparagi należy odpowiednio przygotować. Pęczek szparagów (najlepiej zielonych) opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Odcinamy ok. 1-2 cm łodygi, gdyż końcówki szparagów są zdrewniałe. Można też odłamać stwardniałą część, a ułamie się w odpowiednim miejscu. Szparagi należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, a następnie sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą, pieprzem, startym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. 

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Wstawiamy szparagi na ok. 10 minut, aż będą lekko przyrumienione. Najlepiej sprawdzać w czasie pieczenia warzywa, wbijając w nie widelec. Jeśli lekko wchodzi, można wyjąć szparagi. Na koniec można posypać szparagi parmezanem. Takie danie sprawdza się nie tylko jako oddzielna przekąska, ale też jako dodatek do obiadu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama