Reklama

Jak ugotować jajka, aby się dobrze obrały ze skorupki?

Po ugotowaniu jajka, obierasz je. Złościsz się, że część jajka zeszła wraz ze skorupką. Podpowiemy ci, co zrobić, aby skorupka zeszła całkowicie z jajka. Stosując tę sprytną sztuczkę nauczysz się gotować idealne jajka na twardo. Skorupka zostanie oddzielona w mgnieniu oka.

Nim ugotujesz jajka, wyjmij je z lodówki i poczekaj, aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. Teraz potrzebować będziesz igły, szpilki lub pinezki. W zaokrąglonej części jaja, zrób małą dziurkę.

Nakłucie musisz wykonać ostrożnie. Nie rób zbyt głębokiej dziurki i upewnij się czy skorupka nie jest pęknięta. Nie martw się jajko nie wypłynie. W tej zaokrąglonej części jajka jest pusta przestrzeń, która chroni jego zawartość.

Jajka włóż za pomocą łyżki do gotującej się wody. Jeśli chcesz jajka ugotować na miękko, gotuj je 5-6 minut. Jeżeli lubisz jaja na twardo, gotuj 7-10 minut. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą. Po chwili skorupka oddzieli się bez problemów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama