Reklama

Jak ugotować budyń z torebki?

Budyń to fantastyczny pomysł na pyszny, pożywny i nietuczący deser. Spośród innych przekąsek wyróżnia go kremowa konsystencja, doskonały smak, lekkostrawność i stosunkowo mała zawartość kalorii. Porcja budyniu dostarcza ok. 125 kcal. Świetnie komponuje się też z przyprawami, sokami czy owocami. Poza tym jest bardzo prosty w wykonaniu i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny w technice gotowania miłośnik słodkości. Jak zatem ugotować budyń z torebki? Czym wzbogacić jego smak i jak najlepiej go serwować? Odpowiedź na te i inne pytania można znaleźć poniżej.

Co jest potrzebne poza mlekiem?

Budyń doskonale smakuje o każdej porze dnia i można go przygotować w kilka minut. W sklepach łatwo dostępne są bazy do tego deseru. Wystarczy po prostu wybrać ulubiony smak. Na liście zakupów powinny znaleźć się ponadto takie składniki jak mleko, cukier i dodatki dopasowane do indywidualnych preferencji - przyprawy, soki bądź świeże owoce. Smak budyniu można też podkreślić łyżeczką masła. Z jednej torebki uzyskuje się cztery porcje budyniu.

Jak przygotować budyń krok po kroku?

Do przygotowania budyniu z torebki potrzeba pół litra zimnego mleka. Z tej ilości trzeba odlać ćwierć szklanki białego napoju, wsypać do niego zawartość torebki i dodać dwie łyżki cukru (ok. 40 g). Wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Resztę mleka trzeba zagotować. Alternatywnie można dodać do niego łyżeczkę masła. Gdy mleko się zagotuje, trzeba wlać do niego rozrobiony wcześniej w zimnym mleku budyń z cukrem. Całość trzeba jeszcze gotować przez kilka chwil energicznie mieszając - aż budyń zyska odpowiednią konsystencję, czyli po prostu zgęstnieje.

Gotowy budyń najlepiej przelać do wypłukanych zimną wodą salaterek .

Budyń jest pyszny i ma wiele zastosowań

Budyń to najbardziej popularny z deserów przygotowywanych na mleku. Doskonale smakuje, skutecznie rozgrzewa i zaspokaja głód na słodycze. Budyń świetnie sprawdza się w formie przekąski dla całej rodziny, uwielbiają go także dzieci. Można serwować go na wiele sposobów. Perfekcyjnie współgra z aromatycznymi przyprawami, sokami owocowymi i świeżymi owocami. Budyń wysoko cenią także kucharze, bo fantastycznie sprawdza się w roli składnika kremów, ciast ciasteczek oraz dodatku do pączków.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama