Reklama

Jak szybko obrać ziemniaki?

Jeżeli przygotowując duży obiad dla rodziny i chcesz zaoszczędzić sporo czasu na obieranie ziemniaków, mamy dla ciebie propozycję. Po co obierać je przed gotowaniem, skoro zajmuje to mnóstwo czasu, a do tego marnujemy sporą część ziemniaka, skoro  można w szybki sposób obrać je po ugotowaniu.

Wszystko czego potrzebujesz to garnek z gotującymi się ziemniakami, oddzielny garnek z zimną wodą (najlepiej dodać do niej jeszcze lód, aby różnica temperatury była jeszcze większa) i ostry nóż.

Ziemniaki dokładnie umyj (możesz użyć skrobaczki aby pozbyć się części skórki lub po prostu opłukać je z pozostałości ziemi). Następnie umieść w garnku i gotuj ze skórką jak zwykle, przez około 10 do 20 minut. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i lodem.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wyciągnij je z wrzątku łyżką cedzakową i bezpośrednio umieść w wodzie z lodem. Po około 5 do 10 sekundach wyciągnij je i ponacinaj delikatnie skórkę. Dzięki temu, że ziemniak jest jeszcze ciepły w środku, a zimny na zewnątrz skórka będzie sama odchodzić od miąższu. W te sposób obierzesz ziemniaki w kilka minut, bez brudzenia rąk.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama