Reklama

Jak prawidłowo rozebrać kurczaka?

To, że producenci mięsa grabią nas z pieniędzy to niezbyt dobrze skrywany sekret. Prostym sposobem dzielą mięso na mniejsze porcje i sprzedają za większą cenę. Będąc następnym razem w supermarkecie przyglądnij się cenom piersi z kurczaka, udek i skrzydełek. Porównaj je z ceną z całego kurczaka. Oczom nie uwierzysz! Dzięki nam dowiesz się jak zaoszczędzić pieniądze, rozbierając kurczaka samemu.

Reklama

Suchy, ostry nóż

Kurczak jest miękkim mięsem i kroi się go łatwo. Ale jeśli twój nóż jest tępy albo mokry, przywrze do mięsa i będziesz je rozrywać, zamiast kroić. Przed rozpoczęciem rozbierania kurczaka upewnij się, że nóż jest ostry i suchy.

Przetnij skórę na nodze

Przewróć kurczaka do góry nogami. Weź nóż i natnij skórę, w miejscu gdzie noga styka się z ciałem. Nie przecinaj mięsa w tym miejscu, chodzi tylko o przecięcie skóry, tak by nie ciągnąć skóry z całego kurczaka przy wyciąganiu uda.

Wyłam nogę

Złap za kość i wyłam ją ze stawu. Dla początkujących to dość dziwne odczucie. Łapiemy ze kość i pchamy od siebie. Gdy usłyszymy trzaśniecie to znak, że kość została wyłamana ze stawu.

Przetnij wzdłuż stawu

Gdy już wyłamaliśmy kość, pozostaje tylko przeciąć mięso i staw. Nie powinno się przecinać żadnych kości. Tniemy nożem wzdłuż - z zewnątrz stawu, który wybiliśmy. Zrób to samo z drugą nogą kurczaka.

Separacja nogi kurczaka

W odciętej nodze szukamy wystającej kostki. W tym celu palcami przesuwamy po nodze, a gdy znajdziemy kostkę, przecinamy nożem. W ten sposób oddzieliliśmy udko od podudzia.

Odcinamy skrzydła

Odciągnij skrzydło na bok. Przetnij skórę wzdłuż stawu kurczaka. Skrzydło powinno łatwo odejść od reszty. Odetnij skrzydło po drugiej stronie.

Cięcie wzdłuż mostka

Odwróć kurczaka, tak by piersi i mostek kurczaka były zwrócone w twoją stronę. Tnij pierś kurczaka do siebie, wzdłuż mostka. Staraj się ciąć gładko, by nie poszarpać mięsa.

Przecięcie obojczyka

By nie marnować mięsa i obcinać dookoła kości, przetnij mostek. Kiedy nóż napotka obojczyk, przetnij kość, pomagając sobie drugą ręką. Ustaw nóż pod kątem i uderz drugą ręka w trzonek noża łamiąc kość. Wytnij mięso z piersi.

Zostaw kadłub

Nigdy nie wyrzucaj korpusu kurczaka. Świetnie się nadaje na zupę. Odrobina mięsa pozostała na kościach doda zupie smaku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama