Reklama

Jak obierać pieczarki?

Zawsze warto mieć w domu kilka pieczarek. Wyczarujesz z nich pyszny obiad lub błyskawiczną przekąskę, gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście. Pieczarki w sosie śmietanowym czy może pieczarki faszerowane serem? Zanim wybierzesz konkretny przepis, dowiedz się, jak obierać pieczarki. Czy zawsze trzeba to robić, a w jakich sytuacjach nie jest to konieczne? Zaopatrz się w najważniejsze informacje i pewnym krokiem ruszaj do kuchni.

Reklama

Czy pieczarki trzeba obierać?

Zdania szefów kuchni są podzielone. Niektórzy twierdzą, że obieranie pieczarek nie ma żadnego wpływu na walory smakowe dania, do którego zostaną wykorzystane. Pod warunkiem, że grzyby zamierzasz poddać obróbce termicznej, np. smażeniu, duszeniu lub grillowaniu. Jeśli jednak mają zostać użyte w formie surowej do sałatki, obieranie pieczarek cię nie ominie.

Obieranie pieczarek zamiast mycia

Podejmując decyzję w sprawie tej czynności, trzeba zwrócić uwagę na stan grzybów. Jeśli są świeże, białe i bez żadnych widocznych plam, można ewentualnie zrezygnować z obierania. Weź jednak pod uwagę, że grzybów nie należy namaczać ani płukać pod mocnym strumieniem bieżącej wody. Bardzo szybko wchłaniają płyny, więc przez taki zabieg mogą stać się gąbczaste i niesmaczne. Najlepszym sposobem więc na oczyszczenie pieczarek jest obranie cienkiej skórki.

W jaki sposób oczyścić pieczarki?

Potrzebny będzie mały nożyk ze spiczastą końcówką - zaokrąglona nie sprawdzi się dobrze. Ostrożnie podważ skórkę z kapelusza i ściągnij ją w stronę czubka grzyba. Czynność powtarzaj do momentu, aż cały kapelusz będzie czysty.

Jeśli planujesz przygotować faszerowane pieczarki, łyżeczką usuń blaszki w wnętrza kapelusza. Pamiętać należy o tym, by zająć się też nóżką grzyba. Odetnij końcówkę, która zazwyczaj jest twarda i ostrożnymi ruchami z góry na dół ściągaj cienką warstwę porastającą pieczarkę.

Uwaga! Grzyby obieraj tuż przed ich przyrządzeniem, inaczej ściemnieją. W sytuacji, gdy przygotowałeś ich za dużo, możesz wstawić je do lodówki i zjeść w ciągu dwóch dni.

Polecamy: Pieczarki na 10 sposobów

Pieczarki: Najczęściej zadawane pytania

Wiadomo już, dlaczego warto obierać pieczarki. Ten popularny produkt wzbudza jednak inne wątpliwości, zwłaszcza wśród początkujących kucharzy.

Czy pieczarki można mrozić? Grzyby bardzo dobrze znoszą mrożenie. Przed wstawieniem ich do zamrażarki trzeba jedna zadbać o ich precyzyjne oczyszczenie. Dobrym pomysłem jest pokrojenie pieczarek w dość grube plasterki. Od razu po rozmrożeniu będą nadawać się do przygotowania posiłku.

Jak długo smażyć pieczarki? To zależy od wielkości porcji i rozmiarów samych grzybów. Jeśli smażysz kilka drobno pokrojonych pieczarek, zajmie to około pięciu minut. Gdy przyrządzasz większą ilość dużych okazów, pieczarki będą potrzebować mniej więcej kwadransa.

Czy solić pieczarki na patelni? Podczas duszenia dodanie odrobiny soli już na samym wstępie jest dobrym pomysłem. Pieczarki szybciej puszczą soki. Chcąc jednak przygotować sprężyste smażone grzyby, sól dodawaj na samym końcu.

Zobacz: Jak zrobić kurki w zalewie?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama