Reklama

Jak długo piec pizzę?

Samodzielne pieczenie pizzy to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, to też idealnie dobrany czas oraz adekwatne miejsce w piekarniku. Jak długo piec pizzę? Czy pizza musi się długo piec? Tajniki sztuki pieczenia pizzy od dziś nie będą wam obce!

Wróg pizzy - wilgoć

Największym wrogiem naszej domowej pizzy jest nadmierna ilość wilgoci. To ona sprawia, że zamiast delikatnej i zarazem chrupiącej pizzy, tworzymy wodnisty placek.

Dlatego też pamiętajmy, nie pieczmy więcej, niż jednej pizzy w piekarniku.

Na czym piec pizzę?

Pizzę najlepiej piec na blaszce, gdyż pomoże ona w odpowiednim rozprowadzeniu temperatury na jej spodzie. Ważnym też jest, aby w piekarniku blachę ustawić na najniższym poziomie, który pomoże naszej pizzy pięknie wyrosnąć.

Nie od razu Rzym zbudowano

Jeśli myślisz, że całą pizzę przygotowuje się przed włożeniem do piekarnika, to jesteś w błędzie! Pizza wymaga stopniowego przygotowywania podczas pieczenia. Najpierw pieczemy spód, później nakładamy na niego przygotowany przez nas sos, następnie ser a dopiero na koniec inne składniki. To wszystko musimy zmieścić w 15 minutach. Przyda się więc dużo obserwacji i eksperymentowania, aby nasza pizza miała prawdziwie włoski smak!

Sposób na blade brzegi

Tajny włoski sposób na zarumienione brzegi naszej pizzy jest bardzo prosty! Wystarczy przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować brzegi oliwą z oliwek. Ten zabieg sprawi, że brzegi pizzy nie będą blade i gumiaste.

Jaką ustawić temperaturę do pieczenia pizzy?

Najważniejsze – wkładamy pizzę do piekarnika, dopiero gdy ten osiągnie maksymalną temperaturę. Ustawiamy piekarnik na grzanie "góra-dół" oraz włączamy termoobieg. Zazwyczaj pizzę piecze się w temperaturze większej niż 220 stopni, aby jej brzegi były ładnie wyrośnięte, a czas pieczenia nie przekroczył 15 minut. Po tym czasie ciasto zaczyna się wysuszać i oczywiście przypalać.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama