Reklama

Fasolka szparagowa marynowana - jak ją zrobić?

Smak fasolki szparagowej z bułką tartą i masłem jednoznacznie kojarzy się nam z latem. Jeśli chcemy także zimą cieszyć się tym smakiem, fasolka szparagowa marynowana to doskonały wybór. Można podawać ją do obiadu także poza sezonem lub przyrządzić z niej jarzynową sałatkę.

Fasolka szparagowa marynowana: Przygotowanie

Fasolka szparagowa do słoików może być zarówno żółta, jak i zielona. Warunkiem jest, by była to młoda fasolka, która nie ma jeszcze łyka. Jej przygotowanie należy rozpocząć od dokładnego umycia fasolki i obcięcia jej końcówek. Następnie w dużym garnku trzeba zagotować wodę i wrzucić do niej na pięć minut strąki. Po wyjęciu fasolka powinna być jeszcze lekko twarda, trzeba przelać ją zimną wodą i odsączyć.

Fasolka szparagowa: Marynata do słoików

Aby przygotować zalewę na dwa kilogramy fasolki szparagowej, należy zagotować litr wody z trzema łyżkami cukru, niepełną łyżką soli. Całość należy chwilę gotować, po czym zdjąć z palinka i dodać szklankę dziesięcioprocentowego octu. Zalewę odstawiamy do ostudzenia. 

Fasolka szparagowa marynowana według babcinego przepisu

Marynatę do fasolki szparagowej można przygotować na wiele różnych sposobów. Nasze babcie miały na nią różne pomysłu. Do czystych wyparzonych słoików można wrzucić dwa — trzy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz jeden liść bobkowy. Można dorzucić do tego także ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy oraz gałązkę kopru. Inne babcie preferowały "czystą" fasolkę, czyli marynowaną jedynie w zalewie. Fasolkę do słoików można włożyć całą lub pokrojoną na kawałki, następnie należy wlać przygotowaną wcześniej, chłodną zalewę. Słoik wypełniamy aż po brzeg, aby ciecz przykryła całą fasolkę. 

Fasolka szparagowa marynowana: Pasteryzacja

Na koniec należy wytrzeć brzegi słoików suchą, czystą ściereczką i mocno je zakręcić. Aby fasolka przetrwała zimę, należy ją poddać pasteryzacji. W tym celu wkładamy słoiki do garnka wyścielonego ścierką i wypełnionego w ⅓ wodą. Od zagotowania, słoiki powinny pasteryzować się jeszcze przez 15 minut. Fasolka szparagowa marynowana w słoikach jest gotowa!

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama