Reklama

Dzień Ciasta Marchewkowego 2022: Jak zrobić ciasto marchewkowe bez pieczenia?

Ciasto marchewkowe swoje święto obchodzi 3 lutego. Jest ono bardzo zdrowe i mało kaloryczne. Znanych jest wiele przepisów na jego wykonanie. My natomiast podpowiadamy, jak zrobić je w wersji bez pieczenia. To wygodny i szybki sposób dla najbardziej zabieganych. Ciasto z pewnością wyjdzie smaczne i wilgotne, a twoi goście będą zachwyceni. Spróbuj sam!

Jak wygląda ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Warzywo podczas pieczenia mięknie, dzięki czemu ciasto staje się smaczne i nabiera wilgotnej konsystencji. Ciasto w wersji bez pieczenia również będzie smaczne i wilgotne, a marchewka jako główny składnik, też spełni swoją rolę. Placek można jeść bez dodatków, ale najczęściej podawane jest z lukrem i orzechami. Skąd się wzięło ciasto marchewkowe? Pierwsze wypieki tego rodzaju były już znane w średniowieczu. W XX wieku stało się popularne wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii oraz USA i tak jest do dzisiaj. Co roku 3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego. Może to idealny czas na jego wykonanie?

Reklama

Polecamy: Surówka piękności Heleny Rubinstein: przepis na zdrowie

Co potrzebujesz do ciasta marchewkowego?

Poniżej lista składników do wykonania ciasta marchewkowego

  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej),

  • 1 szklanka rodzynek (140 g),

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (165 g),

  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g),

  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g),

  • 1 garść orzechów włoskich (30 g),

  • 1 opakowanie serka naturalnego.

Przyprawy:

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • ¼ łyżeczki kardamonu,

  • szczypta gałki muszkatołowej.

Zobacz też: Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?

Przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia

Ciasto marchewkowe wykonasz w kilku prostych krokach:

  1. Na początku wypłucz rodzynki pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małym oczkiem.
  3. Zmiel jedną szklankę płatków i siemię lniane.
  4. Posiekaj drobno orzechy, które będą stanowiły część dekoracji.
  5. Naczynie (o wymiarach 13x22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Następnie odsącz rodzynki, ale zostaw wodę. Potem zmiksuj je z czteroma łyżkami wody z moczenia.
  7. Bakalie wymieszaj z przyprawami, marchewką oraz płatkami, otrębami, orzechami i siemieniem.
  8. Wyłóż masę do naczynia i delikatnie uklep. Wstaw do lodówki na noc.

Na gotowym cieście marchewkowym rozsmaruj serek. Dla dekoracji dodaj orzechy i posyp lekko cynamonem. Smacznego!

Zobacz także:

Uzdrawiająca moc drożdży

Jogurtowa granola z bananem i batoniki kokosowe

Jak zrobić domową zapiekankę?

Jak zrobić oponki na tłusty czwartek? Prosty przepis

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama