Reklama

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, warto więc korzystać z jej dobroczynnych właściwości. W swoim składzie zawiera cenne witaminy oraz minerały, między innymi witaminę K, magnez czy miedź. Reguluje pracę układu pokarmowego i zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi. Produkt ten stanowi świetny dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Jak ją przygotować? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

Co to jest fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych, a sezon na nią trwa od początku czerwca, aż do końca września. Wywodzi się ona z Ameryki Południowej i występuje w zróżnicowanej kolorystyce i wielkości. Ten rodzaj fasoli można spotkać w kolorze żółtym, zielonym i fioletowym, ponadto jest ona wąska, podłużna i osiąga około 15 centymetrów długości. Warzywo to można spożywać na wiele sposobów, ponieważ wyśmienicie smakuje w zestawieniu z mięsem czy jajkiem sadzonym oraz ziemniakami.

Jakie właściwości zdrowotne ma fasolka szparagowa?

Oprócz walorów smakowych fasolka szparagowa ma wiele właściwości zdrowotnych, z których warto skorzystać właśnie podczas sezonu. To wszystko dzięki zawartości cennych witamin oraz minerałów, między innymi witaminy K. Bierze ona udział w procesie krzepnięcia krwi i działa przeciwkrwotocznie: aktywuje białka, które są odpowiedzialne za ten proces.

Reklama

Kolejny ważny składnik to magnez, który jest pierwiastkiem niezwykle istotnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspiera on pracę układu nerwowego, ponieważ odpowiada za przewodzenie ważnych neuroprzekaźników, na przykład serotoniny. Jej niski poziom może powodować problemy ze snem, pamięcią czy koncentracją.

W fasolce szparagowej znajduje się również miedź, która ułatwia przyswajanie żelaza oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto pierwiastek ten ma działanie antyoksydacyjne, gdyż zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Reguluje pracę układu pokarmowego

Zawarty w zielonych ziarnach fasolki szparagowej błonnik, wspiera procesy trawienne i pomaga uporać się z dokuczliwymi zaparciami. Warto też wspomnieć o tym, że w fasoli tej znajduje się mangan, który ułatwia wchłanianie składników odżywczych z pokarmu, takich jak magnez czy witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Oprócz tego warzywo to ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą po nie sięgać osoby cierpiące na cukrzycę. Dodatkowo fasola szparagowa ma mało kalorii, stąd poleca się ją osobom będącym na diecie. W produkcie jest też obecny potas, który pomaga wydalić szkodliwe toksyny z organizmu, co stanowi wsparcie podczas procesu odchudzania. Jednak duże ilości tego produtu mogą powodować wzdęcia, dlatego osoby zmagające się z tym problemem powinny jeść fasolkę szparagową w ograniczonych ilościach.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Kolejną zaletą fasolki szparagowej jest fakt, że dzięki jej spożywaniu wzmacniasz swój układ odpornościowy. Dzieje się tak za sprawą witaminy C, która znajduje się w warzywie, a jej niedobory skutkują częstszym występowaniem infekcji bakteryjnych i wirusowych. Dodatkowo kwas askorbinowy pobudza krwinki białe, odpowiedzialne za zwalczenie stanu zapalnego w organizmie, w przypadku jego wystąpienia.

Wsparcie pracy nerek

Z racji tego, że fasolka szparagowa w większości składa się z wody, działa moczopędnie, co pozytywnie wpływa na pracę nerek. Dzięki szybszemu usunięciu z organizmu toksyn oraz kwasu moczowego, poprawia się wydolność tego narządu, a ponadto zmniejsza ryzyko powstania kamicy nerkowej. Oprócz tego zaleca się spożywanie fasolki szparagowej osobom zmagającym się ze skazą moczanową, gdyż złogi kwasu moczowego odkładające się na nerkach mogą zaburzyć ich prawidłową pracę.

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Aby fasolka szparagowa nadawała się do spożycia, wystarczy ją gotować w lekko osolonej wodzie przez około siedem minut. Kiedy stanie się miękka to znak, że jest już gotowa do zjedzenia: jeśli masz wątpliwości, wyłów jedną i sprawdź jak smakuje. Dobra fasolka musi być chrupka, a widelec powinien wbijać się w nią bez żadnego problemu. By wydobyć z niej pełnię smaku, warto przygotować zasmażkę: wystarczy jedna łyżka tłuszczu oraz mąki. Na patelni roztop na przykład masło i dodaj do niego mąkę, pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Zasmażka jest gotowa po dwóch minutach, polej nią równomiernie fasolkę szparagową, smacznego!

Warto zobaczyć:

Jak kisić ogórki żeby nie były puste w środku?

Mięso w słoikach idealne na biwak. Niezawodne przepisy doświadczonych gospodyń

Jedzenie, które odmładza 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama