Reklama

Co musisz wiedzieć o teflonie?

Teflonowe patelnie znajdziemy w niemal każdym domu. Pokochaliśmy je, bo bez względu na to, co na nich przygotowujemy, nie musimy martwić się o przywieranie produktów. Czy są one jednak bezpieczne? Jeżeli chcesz wiedzieć, jaki wpływ na nasze zdrowie ma teflon, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Jak wskazują badania, teflon pod wpływem wysokiej temperatury wydziela gazy i inne substancje, które mogą okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Po ogrzaniu do 360 stopni Celsjusza, teflon wydziela kwas perfluorooctowy, który jest czynnikiem rakotwórczym. Może wydawać się, że jest to na tyle wysoka temperatura, że jesteśmy w pełni bezpieczni. Niestety nic bardziej mylnego. Gazem ziemny, który wykorzystujemy w kuchenkach gazowych może spalać się w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Nagminne używanie patelni teflonowych może również sprzyjać niepłodności.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że teflon jest wykorzystywany między innymi do produkcji odzieży, lakierów do paznokci, zmywaczy, okularów, mebli czy dywanów. W tych przypadkach teflon jest zupełnie bezpieczny, ponieważ trujące substancje wydzielane są przy temperaturze 360 stopni.

Jeżeli koniecznie chcesz używać patelni z powłoką teflonową, najlepiej korzystać z nich przy niskich temperaturach, aby zmniejszyć ryzyko powstania trujących lub rakotwórczych substancji. Musisz jednak wiedzieć, że teflon nagrzewa się bardzo szybko. Możesz również używać teflonu do pieczenia w niskich temperaturach. Nie daj się jednak zwieść reklamom, mówiącym, że dana firma ma patent na całkowicie stabilną formę teflonu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama