Reklama

Błędy popełniane w kuchni, które mogą zepsuć najlepszy przepis

Postanowiłeś przygotować wykwintne danie, ściśle trzymałeś się przepisu odpowiednio stosując wszystkie określone w nim proporcje... ale rezultat nawet odrobinę nie spełnia twoich oczekiwań. Brzmi znajomo? Na pewno każdy z nas znalazł się w takiej sytuacji choć raz w życiu. W czym więc tkwi problem?

Reklama

Za dużo rzeczy na patelni

Zapamiętaj: jeśli chcesz, aby twoje mięso miało niesamowicie chrupiącą skórkę, musi mieć odpowiednio dużo miejsca, dzięki któremu będzie mogło się zarumienić. W przeciwnym razie, gdy na patelni znajdzie się zbyt dużo mięsa, ono zwyczajnie się ugotuje.

Zapominanie o posoleniu wody na makaron

Podstawową zasadą, o której należy pamiętać chcąc przygotować idealny makaron, jest posolenie gotującej się wody, do której go wrzucamy. Brak soli powoduje, że makaron jest bez smaku i nie uratuje go najlepszy sos. Jeśli nie znasz dokładnych proporcji oto podpowiedź: użyj jednej łyżki stołowej soli na 300 gram makaronu.

Smażenie na oliwie z oliwek

W wysokiej temperaturze oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą i zaczyna się palić, a to może całkowicie zepsuć smak przygotowywanej potrawy. Dlatego też lepiej jest używać oliwy z oliwek do sałatek, a do smażenia sięgnąć po olej słonecznikowy.

Zapominanie o odpowiednim nagrzaniu patelni przed przystąpieniem do gotowania

Najlepsi szefowie kuchni radzą: "Jeśli wydaje ci się, że twoja patelnia jest już wystarczająco gorąca, poczekaj jeszcze dwie minuty i dopiero wtedy przystąp do smażenia". Odpowiednio nagrzana patelnia jest niezbędna, jeśli chcesz przygotować na niej warzywa lub uzyskać efekt chrupiącej skórki na mięsie.

Zbyt długa obróbka cieplna czosnku

W większości przepisów sugeruje się, aby czosnek dodawać do potraw dopiero pod koniec gotowania, albo usuwać go po 2-3 minutach obróbki cieplnej. Czosnek zawiera o wiele mniej wody niż inne warzywa, dlatego bardzo łatwo można go spalić. Spalony czosnek nadaje potrawie nieprzyjemny posmak.

Wkładanie zamrożonego mięsa bezpośrednio na patelnię

Zanim zaczniesz gotować lub smażyć mięso po wyciągnięciu z zamrażarki pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Dzięki temu później ugotuje się równomiernie, podczas gdy mięso zamrożone może w środku pozostać surowe, mimo iż z zewnątrz będzie sprawiało wrażenie gotowego. Ta sama zasada tyczy się pieczenia mięsa w piekarniku.

Przechowywanie wszystkich produktów w lodówce

Przechowywanie wszystkich produktów spożywczych w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Pomidory, cebule, czosnek, ziemniaki, cukinie, bakłażany, a także rozmaite owoce tropikalne, takie jak kiwi i mango smakują lepiej, kiedy są przechowywane w temperaturze pokojowej. Trzymane w lodówce tracą świeżość i szybciej przestają być przydatne do spożycia.

Bezustanne przewracanie jedzenia

Nie ma konieczności zbyt częstego przewracania mięsa podczas smażenia. Efektem tego może być wysuszone mięso lub nieciekawie wyglądająca ryba bez panierki. Po prostu połóż swoje arcydzieło na patelni i nie przeszkadzaj mu za często – to złota zasada każdego szefa kuchni.

Zbyt długie gotowanie jajek

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się, że zamiast białka i żółtka znalazłeś pod skorupką szarą substancję o smaku gumy? Prawda jest taka, że nie ma to żadnego związku z jakością jajek. Najprawdopodobniej po prostu zbyt długo je gotowałeś. Aby jajka miały odpowiedni kolor i formę zdejmij garnek z pieca, jak tylko woda zacznie się gotować i pozostaw jajka w gorącej wodzie pod przykryciem na około 10 minut. Dzięki temu białka i żółtka jajek zachowają właściwą formę oraz kolor.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama