Reklama

7 zaskakujących zastosowań kuchenki mikrofalowej

W chwili obecnej prawie każdy posiada w swojej kuchni mikrofalówkę. W ostatnich latach rozmiar tego typu urządzeń się zmniejszył, ale nawet te najmniejsze bardzo ułatwiają życie. Czas wykorzystać ich zalety. Oto 7 zaskakujących zastosowań dla twojej mikrofalówki. Niektóre na pewno cię zaskoczą.

Reklama

Przyrządzanie ryby

Stek po przygotowaniu w mikrofalówce będzie smakował jak stara podeszwa. Jednak rybę bez problemu można idealnie w niej przyrządzić. Po prostu dopraw rybę (sól, pieprz, sok z cytryny), owiń ją folią, którą można bezpiecznie używać w mikrofalówce i nastaw czas na jakieś dwie minuty (przy najwyższej mocy).

Czas przygotowania będzie się różnić w zależności od mocy twojej kuchenki mikrofalowej i rozmiaru ryby. Dopilnuj, by ryba się nie wysuszyła.

Czyszczenie kuchennej gąbki

Gąbki są skupiskiem zarazków. Można je po prostu wyrzuć po zbyt długim używaniu, ale nie ma takiej potrzeby. By przedłużyć ich użytkowanie, wystarczy użyć mikrofalówki. Włóż mokrą gąbkę do środka i ustaw czas na dwie minuty przy najwyższej mocy. To powinno zabić 99 procent szkodliwych bakterii znajdujących się na gąbce.

Zrób chipsy ziemniaczane

Trudno uwierzyć w to, że w mikrofalówce można przyrządzić chrupiące chipsy, ale to możliwe! Cienko pokrojone chipsy pięknie się przyrumienią. W dodatku nie są smażone na głębokim tłuszczu, więc są zdrowsze. Mają około osiem gram tłuszczu mniej niż zwykłe chipsy. Kto by pomyślał, że coś takiego jest możliwe?

Przepis:

  • około pół kilograma ziemniaków lub czerwonych batatów, nieobranych lecz dobrze wyszorowanych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soli

 

Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę i sól. Spryskaj oliwą żaroodporny talerz. Pokryj go równomiernie jedną warstwą pokrojonych ziemniaków.

Piecz w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty na wysokiej mocy, aż niektóre plastry zaczną brązowieć (czas zależy od grubości plastrów i mocy mikrofalówki). Obróć plastry i kontynuuj podgrzewanie, aż zaczną się robić chrupiące i brązowe na brzegach. Powinno to zająć od 2 do 4 minut. Sprawdzaj często i przewracaj, by uniknąć przypalenia.

Na koniec przełóż chipsy na czysty talerz i pozwól im ostygnąć. Po ostudzeniu będą bardziej chrupiące. Powtórz czynność z pozostałymi plastrami.

Warzywa gotowane na parze

Odstaw na bok irytującą maszynę do gotowania na parze i zacznij gotować warzywa w mikrofalówce. To nie tylko łatwiejsze, ale też lepsze rozwiązanie. Im dłużej jedzenie jest gotowane, tym więcej składników odżywczych traci. Szczególnie wrażliwe na temperaturę są witamina C i tiamina, czyli witamina B1. Mikrofalówka szybciej ugotuje warzywa, a więc pozwoli zachować więcej składników odżywczych.

Rozkruszanie brązowego cukru

Chcesz przygotować ciasteczka, a brązowy cukier zbił się w twardą bryłę? Odłóż na bok dłuto! Zamiast tego zmocz lekko papierowe ręczniki i przykryj nimi bryłę brązowego cukru, a następnie włóż ją do mikrofalówki. Podgrzewaj przez trzydzieści sekund. Brązowy cukier od razu stanie się bardziej sypki. Kryzys zażegnany.

Przygotuj bekon

Brakuje ci rano miejsca na kuchence, by usmażyć boczek? Nie martw się. Możesz przygotować chrupiący bekon w mikrofalówce (plusem też jest to, że będzie mniej sprzątania!). Pokryj żaroodporny talerz papierowym ręcznikiem. Na wierzchu ułóż jedną warstwę boczku. Przykryj kolejnym kawałkiem papierowego ręcznika i podgrzewaj przez dwie minuty, aż bekon będzie chrupiący.

Użyj mikrofalówki jako garowni

To wskazówka dla wszystkich lubiących piec. Potrzebujesz ciepłego miejsca, gdzie ciasto wyrośnie? Mikrofalówka jest miejscem idealnym (garownia to pomieszczenie o odpowiedniej temperaturze i wilgotności, gdzie wyrasta chleb). Szczelnie zamknięta mikrofalówka doskonale utrzymuje wilgotność i ciepło. Po prostu podgrzej w mikrofalówce szklankę wody, aż zacznie parować, a następnie włóż do środka ciasto (szklanka też powinna być w środku), zamknij i czekaj.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama