Reklama

6 pomocnych porad kuchennych

Chcesz, aby wszystko w twojej kuchni działało jak w zegarku? Chcesz wygospodarować w niej trochę miejsca i zaoszczędzić cenny czas? Wystarczy zastosować się do kilku pomocnych rad. Zachęcamy również do dodawania własnych pomysłów i kuchennych sztuczek w komentarzach poniżej!

Zamrażaj sok z cytryny lub limonki w pojemnikach na kostki lodu

Jeśli chcesz zachować resztki soku z cytryny lub limonki możesz zamrozić go w pojemniku na kostki lodu. Należy dodać łyżkę soku do każdej kostki. Otrzymane w ten sposób kostki są bardzo poręczne i warto stale mieć je pod ręką. Metodę tą możesz również wykorzystać do przechowywania w lodówce resztek przypraw i ziół (przy pomocy oliwy z oliwek).

Ugniataj ciasto w łatwy sposób

Dokładnie owiń ciasto papierem do pieczenia. Dzięki tej sztuczce nie będzie ono przyległo do ​​wałka lub innych powierzchni, co znacznie ułatwi nam pracę.

Umieszczaj starsze produkty w przedniej części lodówki

Podczas napełniania lodówki upewnij się, że wszystkie starsze lub łatwo psujące się produkty znajdą się w jej przedniej części, natomiast nowsze z tyłu. Dzięki temu masz większe szanse wykorzystać je lub zjeść, póki jeszcze się do tego nadają!

Umieszczaj przepisy kulinarne na wysokości oczu

Wykorzystaj wieszak na ubrania lub spinacze na dokumenty do zawieszenia przepisów np. na kuchennym kredensie. Dzięki temu będziemy mogli kierować się ich zaleceniami, bez konieczności stałego patrzenia w dół. Sztuczka ta pomoże nam również zaoszczędzić trochę miejsca na blacie stołu.

Łatwo obieraj czosnek

Najpierw odetnij korzeń z ząbka czosnku, a następnie przyłóż do niego rączkę noża. Naciśnij, aż usłyszysz charakterystyczne chrupnięcie. Teraz możesz już łatwo pozbyć się resztki skórki.

Odpowiednio przechowuj pokrojone warzywa

Wcześniej pokrojone warzywa należy przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i umieścić w plastikowym pojemniku na kanapki. Pozwoli im to zachować świeżość go czasu, gdy będą potrzebne do gotowania. Możesz również przechowywać obrane ziemniaki, umieszczając je w misce z wodą zmieszaną z odrobiną soku z cytryny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama