Reklama

5 rad jak przechowywać jedzenie

Większość z nas lubi kupować produkty na zapas, bo to często pozwala zaoszczędzić pieniądze. Ponadto, unikamy wtedy częstych wizyt w sklepie, a więc oszczędzamy czas. Jednak niektóre produkty szybko się psują. Co zrobić, by tego uniknąć? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Reklama

Chcesz zrobić zapas jajecznicy na rok?

Po prostu włóż jajka do zamrażalki. Wymieszaj jajka w misce, dodaj trochę soli i pieprzu, a następnie przełóż do hermetycznych woreczków i przechowuj w zamrażalce.

Zamróź resztki przecieru pomidorowego

Czy kiedykolwiek udało ci się zużyć całe opakowanie przecieru pomidorowego? W większości przepisów wystarczy użyć tylko odrobimy, a reszta może szybko się zepsuć, jeśli odłożymy go do lodówki. By dłużej zachować jego świeżość, włóż resztki do woreczków śniadaniowych w małych porcjach i schowaj do zamrażalki.

Przechowuj świeże zioła

Uwielbiasz świeże zioła, ale nie znosisz tego, że tak szybko więdną? Zamróź je w oliwie z oliwek. Dzięki temu zioła nie zbrązowieją, jak stałoby się po włożeniu ich do zamrażalki bez oliwy.

Zawiń sałatę i inne zielone warzywa

Owiń papierowym ręcznikiem nieumyte liściaste warzywa, żeby nie zwiędły za szybko.

Pomidory nie lubią zimna

Ludzie myślą, że pomidory dłużej zachowają świeżość, jeśli będzie się je przechowywać w lodówce. Jednak pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Umieść je w misce wyłożonej papierowymi ręcznikami i kładź szypułką ku górze, by się nie obiły.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama