Reklama

4 powody, dla których warto zaopatrzyć się w drewniane pałeczki

Te pogniecione opakowania z drewnianymi pałeczkami leżące na dnie torby na zakupy mogą stać się twoimi najlepszymi przyjaciółmi w kuchni. Zachowaj je, a będą bardziej precyzyjne niż ręka, testery ciasta i szerokie szpatułki. Oto kilka sposobów, dzięki którym pieczenie ciasta i smażenie może okazać się o wiele łatwiejsze.

Sprawdzanie ciasta

Dlaczego preferujemy grubsze, włókniste testery? Są bardziej podobne do... zębów. Testery ciasta ze stali nierdzewnej są gładkie i cienkie, co oznacza, że nic się do nich nie przykleja. Natomiast patyczki drewniane mają naturalne wyżłobienia i niedoskonałości, do których ciasto przykleja się podobnie, jak kleiłoby się nam do zębów.

Grillowanie z finezją

Zanurz patyczki w wodzie na noc, a następnie użyj ich do przewracania grillowanej ryby na drugą stronę. Są bardziej wytrzymałe niż patyki do kebabu – a używanie ich oznacza mniej czyszczenia z tłuszczu narzędzi do grillowania. Po użyciu można je po prostu wyrzucić.

Bezpieczne testowanie oleju

Patyczki są naturalnie lekko wilgotne, a więc zanurz je w gorącym oleju, aby sprawdzić temperaturę (to lepsze niż spryskiwanie patelni wodą). Zwiększona ilość bąbelków pojawiających się na oleju oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany.

Roztrzepuj jajka z łatwością

Jajka roztrzepane patyczkami są świetne. To również wspaniałe narzędzia do użycia przy podsmażaniu, smażeniu i generalnie gotowaniu, które wymaga przenoszenia składników w wysokiej temperaturze. Można gotować z większą zręcznością, w przeciwieństwie do gotowania z dużą łyżką czy durszlakiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama