Te pogniecione opakowania z drewnianymi pałeczkami leżące na dnie torby na zakupy mogą stać się twoimi najlepszymi przyjaciółmi w kuchni. Zachowaj je, a będą bardziej precyzyjne niż ręka, testery ciasta i szerokie szpatułki. Oto kilka sposobów, dzięki którym pieczenie ciasta i smażenie może okazać się o wiele łatwiejsze.
Dlaczego preferujemy grubsze, włókniste testery? Są bardziej podobne do... zębów. Testery ciasta ze stali nierdzewnej są gładkie i cienkie, co oznacza, że nic się do nich nie przykleja. Natomiast patyczki drewniane mają naturalne wyżłobienia i niedoskonałości, do których ciasto przykleja się podobnie, jak kleiłoby się nam do zębów.
Zanurz patyczki w wodzie na noc, a następnie użyj ich do przewracania grillowanej ryby na drugą stronę. Są bardziej wytrzymałe niż patyki do kebabu – a używanie ich oznacza mniej czyszczenia z tłuszczu narzędzi do grillowania. Po użyciu można je po prostu wyrzucić.
Patyczki są naturalnie lekko wilgotne, a więc zanurz je w gorącym oleju, aby sprawdzić temperaturę (to lepsze niż spryskiwanie patelni wodą). Zwiększona ilość bąbelków pojawiających się na oleju oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany.
Jajka roztrzepane patyczkami są świetne. To również wspaniałe narzędzia do użycia przy podsmażaniu, smażeniu i generalnie gotowaniu, które wymaga przenoszenia składników w wysokiej temperaturze. Można gotować z większą zręcznością, w przeciwieństwie do gotowania z dużą łyżką czy durszlakiem.