Reklama

10 trików, które przedłużą świeżość twojego jedzenia

Czy wiedziałeś, że przeciętny człowiek wyrzuca 25% jedzenia i picia, które kupuje? To niesamowite marnotrawstwo, które oznacza, że jako zbiorowość społeczna nie tylko nie wiemy jak przedłużać świeżość produktów spożywczych, ale że wcale nam na tym nie zależy. Staliśmy się społeczeństwem lubiącym wyrzucać, dla którego ogromna dostępność jedzenia oznacza, że bardzo łatwo można zastąpić coś, co się zepsuło. Jajka się zepsuły? Nie ma problemu! Zwyczajnie skocz do najbliższego sklepu i kup nowe! Taka postawa oznacza jednak, że na dłuższa metę marnotrawimy sporą sumę pieniędzy. Jeśli nie chcesz należeć do tych, którzy wyrzucają 25% swojego jedzenia, zapoznaj się z naszą listą 10 prostych sztuczek, które przedłużą świeżość twoich produktów spożywczych.

Reklama

Natrzyj jajka olejem

Jajka można jeść na wiele różnych sposobów, mogą też być składnikiem rozmaitych potraw. Niezależnie od tego, czy je smażysz, ubijasz, gotujesz w koszulkach, na twardo czy na miękko, zawsze spodziewasz się pysznego posiłku. Co jednak, kiedy zaledwie po kilku dniach jajka, które kupiłeś zepsuły się? Panika! Nie ma jajek, nie ma pysznego posiłku.

Jajka rzeczywiście dość szybko się psują, ale aby opóźnić proces ich starzenia się wystarczy przed umieszczeniem jajek w lodówce natrzeć ich skorupki odrobiną oleju roślinnego. Ta technika zapewnia jajkom świeżość przez około miesiąc.

Mieć ciastko i zjeść ciastko

Stare powiedzenie mówi, że nie możesz jednocześnie mieć ciastka i zjeść ciastko. Ale niby dlaczego nie możesz zjeść ciastka, skoro sama je upiekłaś?

My mówimy, że możesz to zrobić nawet po tygodniu czy dwóch. Aby przedłużyć świeżość swojego ciasta, po pokrojeniu go włóż w wolne przestrzenie kilka kromek chleba. Chleb zeschnie i stwardnieje, ale ochroni twoje ciasto, które pozostanie miękkie.

Wyciśnij z cytryny ile się tylko da

Wielu z nas lubi wzbogacać różne dania kilkoma kroplami soku z cytryny, ale problem polega na tym, że dla odrobiny soku musimy zużyć cały owoc. Zazwyczaj po wyciśnięciu odpowiedniej ilości soku, wyrzucamy resztę cytryny. To nie jest w porządku.

Aby cytrynę można było wykorzystać również kolejnego dnia, potrzebujemy wykałaczki lub ostrego noża do nakłucia skórki. Po wykonaniu otworu należy wycisnąć pożądaną ilość soku, a dziurkę zakleić taśmą i tak zabezpieczony owoc przechowywać w lodówce aż do kolejnego użycia. Bingo!

Jak nie dopuścić, aby nasze grzyby zgliwiały

Wszyscy lubią grzyby, ale nie wszyscy lubią zgliwiałe grzyby. Świeże grzyby mogą być wykorzystywane w wielu różnych daniach, od śniadań i zup, po coś tak prostego jak tosty z grzybami.

Jednak grzyby, jak wiele warzyw psują się dość szybko. Mają tendencję do gliwienia, a nikt nie chce widzieć je w takim stanie na swoim talerzu. Aby uchronić grzyby przed utratą świeżości, wsyp je do papierowej torebki i umieść w lodówce (ale nie myj ich!).

Jak nie pozwolić, aby twój banan zbyt szybko się rozpadł

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców zachodniego świata, ale zadziwiająco wielu ludzi nie wie jak należy go właściwie przechowywać, aby nie tracił świeżości. Zamiast trzymać banany poza lodówką, my wkładamy je do środka!

Aby banany były świeże i zdatne do zjedzenia przez ponad tydzień, należy trzymać je z dala od innych owoców i warzyw, poza lodówką. Przechowuj je w oddzielnym naczyniu, najlepiej blisko okna. Jeśli połączysz je razem z innymi owocami, ich hormony spowodują o wiele szybsze dojrzewanie.

Zachowaj serek wiejski w świeżości przynajmniej przez tydzień

Serek wiejski jest bardzo popularny, ale ponieważ jest serem miękkim, traci świeżość szybciej niż sery twarde. Normalnie zaleca się, aby zjeść go 2 do 3 dni po otwarciu opakowania, czyli dość szybko. Z tego powodu ostatecznie większość z nas wyrzuca pół opakowania.

Aby tego uniknąć wystarczy bardzo łatwa sztuczka: po prostu odwróć opakowanie z serkiem do góry dnem! Proste, ale skuteczne. Możesz wypróbować ten sam trik na śmietanie.

Przedłuż mące czas przydatności do spożycia

Powszechnie wiadomo, że mąka często staje się wylęgarnią dla jaj zbożowców i innych insektów. Wielu z nas po prostu wzruszy ramionami i zakładając, że nie ma sposobu, aby temu przeciwdziałać postara się zużyć tak dużo mąki jak to tylko możliwe, a resztę wyrzuci.

Jednak wcale nie musi tak być! Aby mąka nie stała się wylęgarnią dla jaj zbożowców i insektów wystarczy zamrozić ją na kilka dni po przyniesieniu ze sklepu. Proste!

Ciesz się owocami z krzaczka jak najdłużej

Truskawki, jagody oraz maliny są przepyszne i ciągle chcemy się nimi cieszyć. Ale ponieważ zwykle nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji, odkładamy je na później.

Najczęściej albo zapominamy o nich albo też znajdujemy coś innego do jedzenia. Zanim się zorientujemy nasze pyszne owoce psują się. Aby zakończyć ten horror raz na zawsze, możesz przedłużyć życie swoich owoców z krzaczka płucząc je w roztworze z rozcieńczonego octu. Zabieg ten pozwoli ci cieszyć się nimi o kilka dni dłużej.

Kokos

Orzech kokosowy może szybko się zepsuć, jeśli mu na to pozwolimy. Jeśli rozłupiemy takiego orzecha, a następnie zostawimy go na kilka dni, najpewniej już po nim.

No tak, nie możemy już zjeść takiego orzecha kokosowego, ale nie oznacza to, że musimy go wyrzucić. Olej kokosowy, jak wiadomo, może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Możesz go wykorzystać, jako wsparcie zdrowego funkcjonowania twojej tarczycy, albo, jako naturalny balsam do ust czy też środek pomagający łagodzić objawy łuszczycy.

Możesz również posmarować olejem kokosowym wnętrze swojego nosa, co złagodzi objawy alergii. Olej kokosowy ma około 50 zastosowań, warto się z nimi zapoznać.

Bataty

Słodki ziemniak to cudowne warzywo, które coraz więcej osób wykorzystuje w swoich przepisach. Ale czy wiedziałeś, że pewnym sposobem pozbawienia batatów słodyczy jest trzymanie ich w lodówce?

Słodkie ziemniaki (bataty) powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Wówczas zachowają świeżość nawet przez dwa tygodnie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama