Reklama

10 sztuczek kulinarnych z wykorzystaniem poduktów spożywczych

Jak ułatwić sobie prace w kuchni i w sprytny sposób zaoszczędzić czas? Poniższy artykuł sprawi, że poznasz kilka kulinarnych sztuczek, które uproszczą czynności w kuchni.

Szybkie obieranie czosnku

Są dwa sposoby na szybkie obranie czosnku. Pierwszy mówi, że należy włożyć ząbki czosnku do miski, przykryć je drugą miską i mocno nimi wstrząsać. Dzięki temu łupinki poluzują się i łatwiej będzie je obrać. Możesz też włożyć ząbek czosnku do kuchenki mikrofalowej na około 15 sekund. Gorące powietrze sprawi, że skórki będą luźniejsze dzięki odparowaniu wilgoci, która sprawia, że trudno jest obrać ząbki.

Wyjmuj mięso z zamrażarki wcześniej

Każdy wie, że aby przyrządzić co wieczór kolację, mięso należy znacznie wcześniej wyjąć z zamrażarki. Jednak co zrobić, jeśli o tym zapomniałaś? Jeśli masz jeszcze kilka godzin, włóż mięso do miski z zimną wodą, a rozmrozi się znacznie szybciej, zwłaszcza, jeśli co jakiś czas będziesz zmieniać wodę.

Jeśli chcesz pokroić mięso, włóż je na jakiś czas do zamrażarki, żeby przynajmniej częściowo się zamroziło, a znacznie ułatwi ci to zadanie. Zamrożone mięso lżej się kroi.

Obieraj imbir łyżką

Obieranie imbiru łyżką jest łatwiejsze i szybsze niż przy użyciu noża lub obieraczki do warzyw. Zdrap łyżką skórkę, a od razu będzie odchodzić. Dzięki temu też łatwiej będzie ci obrać imbir w miejscach trudniej dostępnych i będziesz miała mniej obierek.

Łatwe wybieranie skorupek jajka z miski lub patelni

Często podczas ubijania jajek czy wlewania na patelnię, wpadają nam do nich skorupki. Aby wyjąć taką skorupkę, użyj rozbitej skorupki, a z łatwością ją wyjmiesz. To lepsze niż wkładanie palców do jajecznicy na gorącej patelni czy gonienie skorupki w misce.

Łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo

Obranie ze skorupki jajka ugotowanego na twardo może zająć nam nieco czasu i niekiedy jest dość uciążliwe. Wystarczy jednak dodać odrobinę octu lub sody oczyszczonej do gotujących się jajek, a po ich ostudzeniu, skorupki z łatwością dadzą się obrać.

Spraw, by banany szybciej dojrzały

Dobrze jest zawsze kupować banany, które są nie w pełni dojrzałe, tak by zbyt szybko się nie zepsuły. Jednak, kiedy chcesz, aby szybciej dojrzały, włóż je do piekarnika na około 20 do 30 minut na 150 stopni, a przyspieszysz ich dojrzewanie. To doskonały sposób, kiedy chcemy zjeść dojrzałego banana lub kiedy wymaga tego przepis.

Podgrzewaj spaghetti we właściwy sposób

Zamiast co kilka minut wyłączać kuchenkę mikrofalową i mieszać spaghetti, aby równomiernie się podgrzało, wystarczy ułożyć makaron w kształcie oponki. Dzięki temu spaghetti będzie miało taką samą temperaturę w każdym miejscu, a podgrzanie go zajmie mniej czasu.

Zachowaj świeżość sałaty na dłużej

Sałata psuje się poprzez wilgoć, jaką absorbuje. Można przechowywać ją z papierowym ręcznikiem udrapowanym wokół główki sałaty. Dzięki temu będzie ona dłużej świeża i zdatna do spożycia.

Zamrażaj lody w torebkach do mrożenia żywności

Można zamrażać lody po prostu w pudełku, ale kiedy włożysz całe pudełko do woreczka do mrożenia żywności, będziesz mieć pewność, że nie będą zbyt twarde, aby móc je wyjąć łyżką. Dzięki torebce zimne powietrze nie będzie powodowało ich twardnienia. Postaraj się wycisnąć z torebki tak dużo powietrza jak to możliwe przed włożeniem do zamrażarki.

Zamrażaj płyny w porcjach

Przyrządzasz potrawę, w której należy dodać odrobinę wina. Kończy się to otwarciem całej butelki i pozostawieniem reszty w lodówce. Zamiast tego, rozlej wino do plastikowych foremek na lód. Jeśli twój przepis będzie wymagał dodania wina, po prostu wyjmiesz kilka kostek i wrzucisz na patelnię czy do garnka. Możesz też rozlać wino wcześniej, by mieć kostki wina w pogotowiu. Po zamrożeniu kostki można wrzucić do woreczka foliowego i w ten sposób przechowywać w zamrażarce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama