Reklama

Zielona kawa: Przyspiesza metabolizm i dodaje energii

Zielona kawa to prawdziwe dietetyczne odkrycie. Niepalone ziarna kawowca wykazują wiele cennych właściwości: przyspieszają metabolizm, zmniejszają apetyt i ułatwiają odchudzanie. Jednocześnie zielona kawa reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Ułatwia walkę z drobnoustrojami i chroni przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami i schorzeniami serca. Sekretem zielonej kawy jest znajdujący się w niej kwas chlorogenowy, ale inne składniki także zasługują na uwagę. Dlaczego warto regularnie spożywać zieloną kawę?

Reklama

Co zawiera zielona kawa?

Zielona kawa to ziarna zwykłej kawy, tyle że niepoddane procesowi palenia. Stąd ich oryginalny zielony kolor oraz duża zawartość kwasu chlorogenowego (naturalnego przeciwutleniacza). Znajdują się w nich także kwas salicylowy, galusowy i getyzynowy, a także witaminy i minerały (witaminy z grupy B, wapń, potas, sód, żelazo). Trzeba jednak wiedzieć, że zielona kawa smakuje zupełnie inaczej niż kawa czarna – ma zdecydowanie mniej goryczy, jest łagodna i lekko kwaskowata. Wiele osób porównuje ją do zielonej herbaty. Na rynku dostępne są również suplementy diety z ekstraktem z zielonych ziaren. Wzbogaca się je między innymi o błonnik pokarmowy.

Właściwości zielonej kawy

Zielona kawa jest niezwykle pomocna w trakcie odchudzania. Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów do organizmu, a w połączeniu z kofeiną przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 30%. Trzeba jednak pamiętać, że napój nie jest skuteczny w trakcie diety wysokotłuszczowej. Zielona kawa pomaga także pozbyć się cellulitu. Dobrze wpływa również na serce - reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie, co chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Napój zmniejsza także apetyt, jednocześnie natychmiastowo dodaje energii i pobudza organizm. Jest więc zdrowym zamiennikiem napojów energetycznych.

Kwas chlorogenowy jest naturalnym przeciwutleniaczem, usuwa więc z organizmu wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się. Zmniejsza w ten sposób ryzyko zachorowania na nowotwory. Zielona kawa stymuluje także układ immunologiczny i wzmacnia odporność. Znajdujące się w niej kwasy wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe.

Jak stosować zieloną kawę?

Zieloną kawę można kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Dostępna jest w postaci ziaren, a także drobno mielonego proszku. Mieloną wystarczy zalać wrzątkiem i zaparzać przez 10 minut. Ziarna wcześniej najlepiej rozgnieść w moździerzu, a następnie zmielić w młynku. Na jedną szklankę należy zaparzać dwie łyżeczki kawy. Do napoju można dodawać przyprawy, na przykład cynamon lub kardamon. Optymalna dzienna ilość to dwie filiżanki dziennie, spożywane najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Zieloną kawę można też mieszać z czarną w proporcji 1:2, by uzyskać bardziej „kawopodobny efekt”.

Komu zielona kawa może szkodzić?

Zielonej kawy nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież poniżej 16. roku życia, a także osoby chore na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama