Reklama

Zdrowotne właściwości herbat na zimne poranki

Szklanka świeżo zaparzonej herbaty z samego rana, może zdziałać cuda, ponieważ dostarcza ona twojemu organizmowi antyoksydantów, które rewitalizują twoje ciało i chronią cię przed wieloma chorobami. Dodatkowo herbata dostarcza kofeiny, która sprawia, że nie jesteś senny i masz lepsze wyniki w pracy. Jednak wyobraź sobie, że właściwości herbaty mogą być jeszcze lepsze. Herbaty cytrusowe mają właściwości zarówno zwykłej herbaty, jak i owoców cytrusowych. Poniżej znajdziesz proste przepisy na jej przygotowanie oraz właściwości, jakie oferuje, kiedy zostanie spożyta w zimny poranek.

Herbaty cytrusowe są jednymi z popularniejszych herbat, z powodu ich licznych zdrowotnych właściwości. Poniżej opisaliśmy niektóre z nich i jesteśmy pewni, że sprawią one, że zamienisz gazowane napoje na herbatę cytrusową.

Lepsza odporność: Chyba nikogo nie zdziwi, że picie cytrusowej herbaty wspomaga odporność. Jest ona bowiem bogata w witaminę C i zawiera silne antyoksydanty, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami i innymi zdrowotnymi dolegliwościami. Picie cytrusowej herbaty sprawi, że będziesz mniej podatny na infekcje, przeziębienia i kaszel.

Kontrola wagi:

Badania wykazały, że spożywanie herbaty cytrusowej pomaga zrzucić kilogramy w zdrowy i naturalny sposób. Inne badania sugerują również, że herbaty te zawierają katechiny, czyli związki pomagające spalać tłuszcz.

Ochrona przed rakiem: Herbaty są bogate w silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią nas przed różnymi typami raka. Z kolei zawarte w nich polifenole działają toksycznie na komórki nowotworowe.

Serce: Choroby serca dotykają miliony ludzi na całym świecie, jednak możesz się przed nimi ochronić, zamieniając gazowany napój na szklankę herbaty cytrusowej. Badania pokazały, że herbaty te zmniejszają ryzyko chorób serca aż o 11%! Ich regularne spożywanie obniża także poziom złego cholesterolu i zwiększa poziom dobrego cholesterolu, przez co zapobiega wielu chorobom serca.

Herbata z cytryny/pomarańczy

Przepis ten jest bardzo prosty i smakowity! Podgrzej 6 szklanek wody w dużym rondelku i dodaj do niej pałeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru (jeśli chcesz, aby napój był bardziej zdrowy, możesz dodać miodu). Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj 2 torebki zwykłej herbaty, wyłącz ogień i zakryj rondel pokrywką. Pozostaw go w ten sposób na godzinę.

Przed podaniem, dodaj do herbaty sok z 2 świeżych limonek (lub pomarańczy), kilka kostek lodu i liście mięty.

Herbata z malinami i żurawiną

Herbatę tę przyrządza się bardzo szybko i jest ona idealna, kiedy w domu pojawią się niespodziewani goście. Do 4 szklanek zaparzonej i ostudzonej herbaty, dodaj 4 szklanki napoju malinowo-żurawinowego. Możesz także sama zblendować żurawinę i maliny, a następnie rozcieńczyć je w wodzie, robiąc domowy napój.

Herbatę taką możesz podawać z dodatkiem pieprzu, który doda jej pikanterii.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama