Reklama

Wielkanocna nalewka bakaliowa - przepis

Po Wielkanocy w szafkach kuchennych często znajdziemy resztki bakalii, których używaliśmy do ciast. Nie zostawiajmy ich na następną okazję, ponieważ mogą zeschnąć i utracić smak. Możemy wykorzystać je do przygotowania bakaliówki, czyli nalewki na bazie suszonych owoców i orzechów. Bakaliówka świetnie wpływa na serce i poprawia nastrój. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto przepis.

Jakie składniki będą potrzebne?

* pięć litrów czystej wódki;

* sok z dwóch pomarańczy i trzech cytryn;

* po około 400 gramów rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych śliwek, śliwek oraz daktyli;

* 200 gramów naturalnego miodu wielokwiatowego;

* szklanka gorącej wody;

* sześciolitrowy słój.

Sposób przygotowania nalewki

1. Owoce siekamy na małe kawałki i wrzucamy do słoja wraz z orzechami.

2. Następnie dolewamy wódkę, miód i sok z cytrusów.

3. Dodajemy szklankę gorącej wody i mieszamy całość delikatnie.

4. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na dwa tygodnie.

Po upływie dwóch tygodni należy ostrożnie odtworzyć nalewkę i odcedzić ją przez sitko.

Właściwości nalewki z bakalii

Suszone owoce i orzechy mają wiele witamin i minerałów, dlatego nalewka bakaliowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Pozytywnie wpływa na serce, układ krążenia i poprawia samopoczucie. Wystarczy wypić niewielki kieliszek nalewki raz dziennie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama