Reklama

Sześć rozgrzewających napojów na jesień

Jesień to czas, w którym potrzebujemy wzmocnienia odporności i solidnej dawki energii. Niestety po lecie nasz organizm traci spore ilości witamin B i D, których w wakacje mieliśmy pod dostatkiem. Jak poprawić odporność i dodać sobie energii w okresie jesienno-zimowym? Najlepiej łącząc przyjemne z pożytecznym, a konkretnie, pijąc pyszne i zdrowe napoje, które rozgrzeją cię w najbardziej zimne i deszczowe dni.

1. Aromatyczny napar z żurawiny

To rozgrzewający napój, który wywodzi się ze Skandynawii. W tamtym regionie jest wyjątkowo popularny i spożywany właśnie w okresie jesienno-zimowym. Skandynawczycy traktują go jako naturalny lek na przeziębienie i grypę oraz jako środek wzmacniający odporność. Jest bardzo aromatyczny i pełen wartości odżywczych.

Jak przygotować napój?

Potrzebne składniki:

• 300 gramów żurawiny;

• 100 gramów borówek;

• 100 gramów cukru trzcinowego;

• Laska cynamonu;

• Gwiazdki anyżkowe;

• 500 mililitrów wody.

Sposób przygotowania:

Owoce, cukier i niewielką ilość wody rozetrzyj za pomocą blendera. Następnie zalej zimną wodą i odstaw do lodówki na godzinę. Gdy napój przegryzie się w lodów, podgrzej go, dodając cynamon i gwiazdki anyżkowe. W okresie jesienno-zimowym pij go regularnie. Wzmocnisz swoją odporność.

2. Chai latte

To aromatyczny napój, chętnie wykorzystywany w hinduskiej medycynie naturalnej. Chai latte zyskało popularność dzięki wyjątkowemu aromatowi oraz właściwościom leczniczym. Obecnie chai latte coraz chętniej pije się w Europie. To ciekawe połączenie herbaty, aromatycznych przypraw i mleka. Napój warto pić jesienią, gdyż wzmacnia naszą odporność i dodaje potrzebnej energii.

Jak przygotować chai latte?

• Dwie torebki czarnej herbaty (niektórzy używają również herbaty earl grey);

• Szklanka wody;

• Szklanka mleka;

• Niewielki korzeń imbiru;

• Kardamon w proszku;

• Dwie łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) lub miodu.

Sposób przygotowania:

W małym garnku zaparz dwie torebki herbaty. Następnie dodaj starty imbir i łyżeczkę kardamonu. Delikatnie wymieszaj. Do naparu dodaj mleko i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj kilka minut. Gotowy napar podawaj z cukrem lub miodem.

3. Gorąca czekolada z cynamonem

Czekolada zawsze poprawia humor i dostarcza magnezu, którego wyjątkowo potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. Cynamon natomiast wzmacnia odporność i poprawia przemianę materii. Czekoladę z cynamonem najlepiej pij na śniadanie. Dostarczy ci energii na cały dzień!

Jak przygotować czekoladę z cynamonem?

Potrzebne składniki:

• Trzy łyżki kakao;

• Kilka kostek gorzkiej czekolady;

• Szklanka mleka;

• Pół szklanki wrzątku;

• Laska cynamonu i cynamon w proszku;

• Łyżka cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Przygotuj mały garnek. Wlej pół szklanki wrzątku i rozpuść w nim czekoladę. Następnie dodaj mleko i podgrzej zawartość na wolnym ogniu. Podczas podgrzewania mieszaj składniki, powoli dodając kakao i cukier trzcinowy. Kiedy całość będzie miała jednolitą i gładką konsystencję, wrzuć laskę cynamonu do garnka, by czekolada przeszła jego aromatem. Następnie przelej napój do kubka i posyp cynamonem w proszku.

4. Herbata z imbirem i pomarańczą

To bomba witaminowa i źródło cennych wartości odżywczych. Jeśli chcesz wzmocnić odporność na jesień, pij regularnie herbatkę z imbirem i pomarańczą. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

• Płaska łyżeczka sypanej czarnej herbaty lub jedna torebka;

• 500 mililitrów wrzątku;

• Świeży korzeń imbiru;

• Pomarańcza;

• Miód.

Sposób przygotowania:

Zaparz herbatę w małym garnku i gotuj ją przez chwilę na wolnym ogniu. Dodaj pomarańczę pokrojoną w plastry. Wyciśnij z niej sok za pomocą łyżeczki. Zetrzyj korzeń imbiru i dodaj miodu do smaku. Bomba witaminowa gotowa!

5. Grzane wino

Nie zalecamy pić go codziennie, ale raz lub dwa razy w tygodniu można sobie pozwolić na kilka procent ciepłego alkoholu. Wino jest znane ze swoich właściwości pozytywnie wpływających na pracę układu krwionośnego. Ponadto, wzmacnia serce i pobudza umysł do pracy twórczej. Grzane czerwone wino z dodatkiem goździków, cynamonu i pomarańczy rozgrzeje organizm i poprawi humor w najbardziej nieprzyjemny jesienny wieczór. Wystarczy jeden kubeczek dobrze przygotowanego napoju.

Potrzebne składniki (na kubek 350 mililitrów):

• 350 mililitrów dobrej jakości półsłodkiego czerwonego wina;

• Dwa plastry pomarańczy;

• Laska cynamonu;

• Kilka goździków;

• Łyżeczka cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Przygotuj niewielki garnek. Podgrzej wino na wolnym ogniu. Pamiętaj, by nie doprowadzić go do wrzenia, ponieważ może zmienić się jego tekstura. Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, goździki i cynamon. Odstaw na dwie minuty, by składniki się przegryzły. Do kubeczka dodaj pomarańczę i zalej ją przyrządzonym winem.

6. Mleko piernikowe z syropem klonowym

Ten napój doskonale rozgrzeje organizm w jesienno-zimowe wieczory. Dedykowany jest przede wszystkim dzieciom, które w okresie dojrzewania potrzebują sporej ilości wapnia i witamin. Mleko piernikowe nie tylko wzmocni organizm i dostarczy witamin, ale również umili wieczory swoim słodkim smakiem.

Potrzebne składniki:

• Szklanka mleka;

• Szczypta cynamonu;

• Szczypta gałki muszkatołowej;

• Łyżka syropu klonowego;

• Otarta skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko na wolnym ogniu. Dodaj syrop i powoli mieszaj składniki. Następnie przypraw do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić smak mleka innymi przyprawami, na przykład dobrej jakości przyprawą do piernika. Mleko w kubeczku udekoruj skórką z pomarańczy.

W okresie jesienno-zimowym postaw na wzmocnienie odporności i rozpieszczanie swojego podniebienia. Uchronisz się przed przeziębieniem i unikniesz jesiennej chandry.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama