Reklama

Syrop dyniowy, czyli sposób na wykorzystanie resztek dyni

Placki, ciasto, frytki z dyni, dyniowe latte i sok — pomarańczowe warzywo można przygotowywać na tysiące sposobów. Zawsze po gotowaniu pozostają pestki i skórka — zamiast wyrzucać resztki, można je wykorzystać i przygotować syrop korzenno-dyniowy w duchu Zero Waste.

Syrop korzenno-dyniowy z resztek

Jeśli szukasz nowych smaków lub chcesz zaskoczyć znajomych podczas halloweenowego przyjęcia — syrop dyniowy do kawy to świetne rozwiązanie, a w dodatku możesz go wykorzystać także na wiele innych sposobów. Zatem nie wyrzucaj resztek dyni, tylko przygotuj z nich wspaniały syrop korzenno-dyniowy.

Do jego wykonania potrzebne będą: 60 - 80 dekagramów resztek z dyni (skórka i pestki), woda, trzy łyżeczki mielonego imbiru, sześć goździków, sześć ziaren kardamonu lub dwie łyżeczki sproszkowanej przyprawy, laska cynamonu i dwie łyżeczki mielonej przyprawy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, laska wanilii/pasta waniliowa/ekstrakt z wanilii oraz pół kilograma cukru. 

Reklama

Syrop dyniowy do kawy i nie tylko: Wykonanie

  1. O przygotowaniu syropu korzenno-dyniowego najlepiej pomyśleć przed gotowaniem ciasta, zupy czy innego dania z dyni. Należy wówczas dokładnie umyć warzywo, odłożyć skórkę i pestki. 
  2. Resztki dyni włożyć do garnka i zalać wodą, tak by całkowicie je przykrywała. Dodać przyprawy i gotować przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. 
  3. Przecedzić syrop przez sitko lub gazę do garnka. Dodać cukier w stosunku 1:1, czyli na 500 mililitrów syropu, 500 gramów cukru. Gotować przez kolejne 15 minut. 
  4. Wystudzić i przelać do butelki bądź słoika. 

Syrop korzenno-dyniowy można przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Chcąc cieszyć się nim także zimą, można go zamrozić bądź zapasteryzować. Syrop świetnie smakuje jako dodatek do kawy, herbaty, owsianki czy naleśników amerykańskich. W jesienne poranki docenisz go nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także właściwości rozgrzewające. W dodatku, aby przygotować syrop dyniowy do kawy, wykorzystasz resztki warzywa, dzięki czemu nic w twojej kuchni się nie zmarnuje.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama