Syrop cukrowy – kluczowy składnik drinków i koktajli. Ekspresowo przygotujesz go w domu

Ciekawą alternatywą dla wykorzystania zwykłego cukru w kryształkach jest sięgnięcie po jego płynną wersję. Simple syrup, czyli popularny syrop cukrowy, chętnie wykorzystują nie tylko barmani, ale także panie domu. Świetnie sprawdza się w kuchni, jako dodatek do napojów, ciast oraz deserów. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sam proces trwa tyle, co zagotowanie wody. Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować go w domu.

Co to jest syrop cukrowy?

Syrop cukrowy jest roztworem powstającym na bazie gorącej wody i cukru. W zależności od rodzaju użytego słodzika gotowy wytwór będzie mniej lub bardziej słodki. Wykorzystują go przede wszystkim barmani, którzy w codziennej pracy przygotowują drinki oraz koktajle. Dzieje się tak dlatego, że cukier ma trudność z rozpuszczeniem się w zimnej wodzie oraz alkoholu.

Aktywny proces rozpuszczania cukru będzie także odpowiednim momentem na wzbogacenie jego smaku i aromatu. To właśnie na tym etapie możemy wrzucić do niego laskę wanilii lub cynamonu, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, dodać ulubione ekstrakty, świeżo wyciśnięty sok, kardamon lub imbir. Trzeba jednak mieć na uwadze, by wyłowić wszystkie dodatki, zanim schowamy syrop do lodówki.

Reklama

Sprawdź: Niezastąpione właściwości miodu z wodą. Wzmocni odporność i ukoi skołatane nerwy

Jaki cukier wybrać?

Simple syrup, czyli powszechnie znany syrop cukrowy jesteśmy w stanie przygotować niemal z każdego rodzaju cukru spożywczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten główny składnik wybrać zgodnie z preferencjami. Na półkach sklepowych znajdziemy m.in. cukier trzcinowy, brązowy, buraczany, a także Ksylitol, pozyskiwany z brzozy. Ciekawym pomysłem jest wykonanie syropu z mieszanki różnych cukrów. Błędem nie będzie także przygotowanie syropu cukrowego z produktów dedykowanych deserom i ciastom, w tym np. cukru pudru lub kryształu.

Co ciekawe, ten słodki dodatek do drinków oraz licznych napojów wytwarza się także za buraka cukrowego. Jak zrobić syrop z tego warzywa? Wystarczy, że zetrzemy go wprost do garnka, dodamy łyżkę miodu i podgrzejemy przez chwilę, cały czas mieszając. Ważne, by nie dopuścić do zagotowania mieszanki. Po upływie ok. 20-25 minut przelewamy syrop do słoika lub butelki, a po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki. Syrop z buraka, w przeciwieństwie do produktu na bazie samego cukru, zawiera składniki cenne dla naszego zdrowia.

Sprawdź: Syrop dyniowy ma niezwykłe właściwości. Zrobisz go z resztek

Domowy syrop cukrowy - kluczowe proporcje

Choć syrop cukrowy bez problemu kupimy w wielu marketach i sklepach spożywczych, warto poświęcić chwilę na wykonanie go w domu. Przydadzą się do tego proste receptury, dzięki którym zrobisz simple syrup na trzy sposoby, z zachowaniem odpowiednich proporcji.

  • Syrop z 2 składników - taka mieszanka składa się wyłącznie z wody oraz cukru połączonych w stosunku 1:1. Jeśli chcemy mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuści, zalejmy go ciepłą lub wrzącą wodą. Łasuchom lubiącym bardzo słodkie produkty zasmakuje syrop w proporcjach 2:1, czyli dwóch szklanek cukru na jedną szklankę wody.
  • Syrop z 3 składników - druga wersja syropu powstaje z 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru oraz jednej dużej łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Również tutaj doradza się wcześniejsze podgrzanie wody, co umożliwi składnikom dokładne rozpuszczenie.
  • Syrop z 4 składników - wyróżniająca się głębokim kolorem, trzecia wersja domowego syropu cukrowego składa się z 4 podstawowych składników. Jego przygotowanie zaczynamy od wsypania 50 g brązowego cukru do rondelka i podgrzanie go do uzyskania karmelu. Następnie zalewamy masę szklanką wody, dodajemy jedną pełną szklankę cukru białego i łyżkę soku z cytryny lub kwasku. Całość delikatnie mieszamy, pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.

Niezależnie od tego, z jakiej ilości składników przygotujemy syrop cukrowy, zasady jego przechowywania pozostają niezmienne. Po całkowitym wystudzeniu przelewamy go do szczelnie zamykanej szklanej butelki. Gotowy wytwór przechowujemy w lodówce od kilkunastu dni do kilku tygodni. Jeśli zauważymy, że dochodzi do krystalizacji, postawmy go w kuchennej szafce.

Sprawdź również:

Niejedna babcia wnukom gotowała. Leśnicy przypominają o starym, sprawdzonym przepisie na przeziębienie

Flaki wołowe Magdy Gessler

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama