Reklama

Sok z jeżyn: Jak go zrobić? Jakie ma właściwości?

Trwa sezon na jeżyny – pyszne i słodkie owoce, zwane też ostrężynami czy czernicami. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo lub przygotowujemy z nich smaczne koktajle. Warto jednak zrobić z nich różne przetwory, zwłaszcza że owoce te mają zbawienny wpływ na zdrowie. Szczególnie cenny jest sok z jeżyn, który stosowany jest na przeziębienie, infekcje i wysoką gorączkę. Korzystnie oddziałuje także na serce, obniżając poziom cholesterolu i uelastyczniając naczynia krwionośne. Dlaczego jeszcze warto go pić? Jak zrobić sok z jeżyn?

Reklama

Sok z jeżyn: Właściwości

Jeżyny to niezwykle smaczne owoce, które pojawiają się w lasach i przy drogach pod koniec lata. Warto po nie sięgać i korzystać z ich cennych właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Ostrężyny obfitują bowiem w witaminy, minerały i inne prozdrowotne substancje. Są bogatym źródłem witaminy C, E, A, K i z grupy B, a do tego zawierają potas, magnez, żelazo, miedź, wapń i fosfor. Jednak są to przede wszystkim owoce pełne antocyjanów - antyoksydantów, które odpowiadają za ciemny kolor jeżyn. Związki te mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne - zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i chronią organizm przed chorobami. Dzięki nim jeżyny korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Jeżyny i przygotowany z nich sok oczyszczają również organizm z toksyn i zregenerować wątrobę. Mają też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomogą utrzymać stały poziom cukru we krwi - mogą być więc spożywane przez cukrzyków. Antocyjany zawarte w czernicach działają antybakteryjnie i stymulująco na układ odpornościowy. Z tego względu sok z jeżyn stosowany jest przy przeziębieniach i infekcjach. Ma od dodatkowo działanie napotne i wykrztuśne, pomoże więc na gorączkę i kaszel.


Sok z jeżyn: Przepis

Przygotowanie soku z jeżyn jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego jedynie kilogram czernic i 0,5 kg cukru. Wystarczy umyć owoce i układać je warstwami na przemian z cukrem w dużym słoju, lekko ugniatając łyżką. Słoik zakręcamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 7-10 dni. Po tym czasie przecedzamy sok przez gazę lub gęste sito, wlewamy do garnka i gotujemy przez 7 minut. Na koniec rozlewamy go do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Jak zrobić sok z jeżyn z sokownika?

Sok z jeżyn można również zrobić w sokowniku. Potrzebne składniki to 5 kg jeżyn i 2 kg cukru. Owoce myjemy w wodzie i odcedzamy, a następnie wsypujemy do górnej części sokownika i dosypujemy cukier. Do dolnej części należy natomiast wlać wodę. Stawiamy sokownik na ogniu i pobieramy sok z wężyka. Przelewamy go do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez około 20 minut. 

Zobacz także:

Porzeczki i aronie. Słodycz niejedno ma imię

Genialny przepis na kisiel z jagód

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama