Reklama

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka

Od dawna burak jest popularnym warzywem w polskiej kuchni, ale jego zdrowotne właściwości nie są do końca doceniane. Jest znany jako dodatek do zup i przetworów, ale bardzo rzadko gości na naszych stołach. Warto włączyć buraka do codziennej diety, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze oraz ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Największą wartość zdrowotną posiadają buraki spożywane na surowo. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto pić sok z buraka.

Jakie właściwości ma sok z buraka?

Buraki zawierają wiele składników odżywczych, mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Obecne są w nich przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. W burakach znajdziemy też witaminy A, C, E oraz K i B. Ponadto warzywa te są bogate w kwas foliowy oraz liczne składniki mineralne, m.in. magnez, cynk, wapń, sód czy fosfor. Jeśli borykasz się z problemami żołądkowymi, błonnik pokarmowy zawarty w burakach pomoże w lepszej przemianie materii.

Sok z buraka obniża ciśnienie krwi

Jedną z zalet picia soku z buraka jest obniżenie ciśnienia krwi w organizmie człowieka. To zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Działanie to jest zasługą zawartych w soku z buraka azotanów. Co ciekawe, badania dowodzą, że wystarczy wypić 250 mililitrów soku z buraka, a efekt będzie już odczuwalny.

Reklama

Reguluje pracę układu pokarmowego

Buraki zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz reguluje trawienie. Warzywa te są polecane osobom będącym na diecie odchudzającej. Istotne działanie ma sok z buraków kiszonych. Zawierają one mnóstwo probiotyków, które regulują pracę przewodu pokarmowego, a zarazem zapobiegają zaparciom.

Zobacz również: Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa?

Wzmacnia odporność

W celu zwiększenia odporności poleca się szczególnie świeżo wyciśnięty sok z buraków. Jest bogatym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Sok z buraków ma działanie wykrztuśne i oczyszcza górne drogi oddechowe, warto stosować go wspomagająco przy chorobach wirusowych. Syrop z buraka mogą pić kobiety w ciąży oraz małe dzieci. To bezpieczny i naturalny środek w łagodzeniu objawów grypy oraz przeziębienia.

Oczyszcza organizm

Substancje zawarte w burakach oczyszczają organizm oraz przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Dodatkowo wspierają pracę wątroby i nerek. Przede wszystkim usuwają szkodliwe drobnoustroje oraz blokują ich zdolność przylepiania się do tkanek. Buraki hamują również rozwój miażdżycy. Oczyszczenie organizmu zdecydowanie poprawi samopoczucie oraz pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Hamuje rozwój anemii

W buraku jest bardzo dużo żelaza, które hamuje rozwój anemii oraz zapobiega jej rozwojowi. Substancja ta wraz z witaminą B12 (która także jest składnikiem buraków), bierze udział w procesie syntezy czerwonych krwinek.

Zobacz też: Prosta tarta cebulowa

Ochrania oczy

Luteina i beta-karoten zawarte w burakach wspierają oczy oraz znacząco zmniejszają ryzyko rozwoju chorób takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Odkwasza organizm

Buraki są szczególnie polecane osobom, które uprawiają dużo sportu. Podczas wysiłku w mięśniach odkłada się kwas mlekowy, który może prowadzić do zakwaszenia organizmu. To w rezultacie może przełożyć się na upośledzenie układu odpornościowego, bądź zachorowania na nowotwory.

Jak zrobić sok z buraka?

Przygotowanie soku z buraka nie jest trudne. Wystarczy obrać buraki i pokroić je na małe kawałki. Następnie rozdrobnij je za pomocą blendera. Do przygotowania soku najlepiej sprawdzą się buraczki ćwikłowe. A co z burakiem kiszonym? Podczas jego fermentacji powstaje wiele kultur bakterii, które dobrze wypływają na florę bakteryjną jelit. On także powinien być częścią twojej diety.

Polecamy:

Czy wieprzowina to najgorszy rodzaj mięsa?

Kto nie może jeść sera pleśniowego?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama