Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka
Od dawna burak jest popularnym warzywem w polskiej kuchni, ale jego zdrowotne właściwości nie są do końca doceniane. Jest znany jako dodatek do zup i przetworów, ale bardzo rzadko gości na naszych stołach. Warto włączyć buraka do codziennej diety, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze oraz ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Największą wartość zdrowotną posiadają buraki spożywane na surowo. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto pić sok z buraka.
Buraki zawierają wiele składników odżywczych, mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Obecne są w nich przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. W burakach znajdziemy też witaminy A, C, E oraz K i B. Ponadto warzywa te są bogate w kwas foliowy oraz liczne składniki mineralne, m.in. magnez, cynk, wapń, sód czy fosfor. Jeśli borykasz się z problemami żołądkowymi, błonnik pokarmowy zawarty w burakach pomoże w lepszej przemianie materii.
Jedną z zalet picia soku z buraka jest obniżenie ciśnienia krwi w organizmie człowieka. To zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Działanie to jest zasługą zawartych w soku z buraka azotanów. Co ciekawe, badania dowodzą, że wystarczy wypić 250 mililitrów soku z buraka, a efekt będzie już odczuwalny.
Buraki zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz reguluje trawienie. Warzywa te są polecane osobom będącym na diecie odchudzającej. Istotne działanie ma sok z buraków kiszonych. Zawierają one mnóstwo probiotyków, które regulują pracę przewodu pokarmowego, a zarazem zapobiegają zaparciom.
Zobacz również: Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa?
W celu zwiększenia odporności poleca się szczególnie świeżo wyciśnięty sok z buraków. Jest bogatym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Sok z buraków ma działanie wykrztuśne i oczyszcza górne drogi oddechowe, warto stosować go wspomagająco przy chorobach wirusowych. Syrop z buraka mogą pić kobiety w ciąży oraz małe dzieci. To bezpieczny i naturalny środek w łagodzeniu objawów grypy oraz przeziębienia.
Substancje zawarte w burakach oczyszczają organizm oraz przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Dodatkowo wspierają pracę wątroby i nerek. Przede wszystkim usuwają szkodliwe drobnoustroje oraz blokują ich zdolność przylepiania się do tkanek. Buraki hamują również rozwój miażdżycy. Oczyszczenie organizmu zdecydowanie poprawi samopoczucie oraz pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
W buraku jest bardzo dużo żelaza, które hamuje rozwój anemii oraz zapobiega jej rozwojowi. Substancja ta wraz z witaminą B12 (która także jest składnikiem buraków), bierze udział w procesie syntezy czerwonych krwinek.
Zobacz też: Prosta tarta cebulowa
Luteina i beta-karoten zawarte w burakach wspierają oczy oraz znacząco zmniejszają ryzyko rozwoju chorób takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Buraki są szczególnie polecane osobom, które uprawiają dużo sportu. Podczas wysiłku w mięśniach odkłada się kwas mlekowy, który może prowadzić do zakwaszenia organizmu. To w rezultacie może przełożyć się na upośledzenie układu odpornościowego, bądź zachorowania na nowotwory.
Przygotowanie soku z buraka nie jest trudne. Wystarczy obrać buraki i pokroić je na małe kawałki. Następnie rozdrobnij je za pomocą blendera. Do przygotowania soku najlepiej sprawdzą się buraczki ćwikłowe. A co z burakiem kiszonym? Podczas jego fermentacji powstaje wiele kultur bakterii, które dobrze wypływają na florę bakteryjną jelit. On także powinien być częścią twojej diety.
Polecamy:
Czy wieprzowina to najgorszy rodzaj mięsa?
Kto nie może jeść sera pleśniowego?