Reklama

Pij dwa razy dziennie. Boczki i wałeczki to już przeszłość

Sok z selera naciowego ma wiele zalet i wspiera odchudzanie. Zawierają elektrolity i flawonoidy, które są niezwykle istotne w tym procesie. Oprócz tego warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową. Jak działa sok z selera na nasz organizm? Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Jakie właściwości ma sok z selera?

W ostatnich latach seler naciowy cieszy się dużą popularnością. Wynika to z faktu, że warzywo to zawiera wiele cennych składników. Są to między innymi witaminy A, C i K, które pomagają utrzymać organizm w dobrej formie. Ponadto znaleźć tam można ważne minerały, między innymi wapń. Jest on elementem budulcowym zębów, a także kości. Dodatkowo pierwiastek ten bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Drugi ważny składnik to potas, który utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową. Ponadto reguluje pracę serca i mięśni, także podczas wysiłku fizycznego.

Reklama

Zobacz też: Naturalny pogromca tkanki tłuszczowej. Pij codziennie

Jak działa sok z selera na odchudzanie?

Seler naciowy to źródło flawonoidów, które są potrzebne w procesie odchudzania. Są to związki oczyszczające organizm z toksyn, a także redukujące efekt jo-jo. Ponadto sok z selera zawiera cenny błonnik, regulujący procesy trawienia. Składnik ten zmniejsza uczucie głodu, zapobiegając tym samym podjadanie między posiłkami. Co ważne, warzywo to jest niskokaloryczne, gdyż zawiera tylko około 14 kcal na 100 gramów. Warto również podkreślić, że seler ma niski indeks glikemiczny, co wpływa na poziom glukozy we krwi.

Jak zrobić sok z selera?

Sok z selera można wykonać w połączeniu z różnymi owocami i warzywami. Dobrym wyborem będzie cytryna, która nada napojowi świeżości. Połączenie obu składników poleca się szczególnie osobom zmagającym się ze zbyt wysokim cholesterolem. Napój ten dostarczy odpowiedniej ilości potasu, a wyeliminuje szkodliwą sód. Przygotuj cztery łodygi selera wraz z liśćmi i pół cytryny. Następnie:

  1. Cytrynę umyj pod bieżącą, ciepłą wodą i pokrój na kawałki razem z łodygami selera.
  2. Potem oba składniki przepuść przez sokowirówkę lub zblenduj.
  3. Gotowy napój przelej do dużej szklanki. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody.

Specyfik nadaje się do przechowywania w lodówce maksymalnie przed dwa dni. Pij dwa razy dziennie, smacznego!

Polecamy:

Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz idealne na jesień

Stosuj olej z orzechów włoskich. Usprawni pracę jelit i oczyści organizm z toksyn 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama