Reklama

Niebieska herbata oolong: Właściwości i zastosowanie

Herbata oolong (ulong, wulung) zwraca uwagę swoim niezwykłym niebieskim kolorem. Jednak poza walorami estetycznymi i smakowymi posiada także inne cenne właściwości. Stymuluje układ nerwowy, wspiera pracę układu krążenia, wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Wykorzystuje się ją także do zwalczania objawów alergii, a także do wspomagania leczenia cukrzycy typu drugiego. Oolong łączy więc w sobie właściwości herbaty czarnej i zielonej. W smaku - w zależności od sposobu parzenia - można wyczuć aromat kwiatów, owoców, a nawet orzechów. Skąd pochodzi herbata oolong, co zawiera i jakie cenne dla zdrowia właściwości posiada?

Skąd pochodzi herbata oolong i co zawiera?

Herbata oolong pochodzi z południowo-wschodnich Chin, jej uprawę rozpowszechniono w prowincji Fujian. Światową popularność zyskała w XIX wieku za sprawą brytyjskiego ambasadora, który podarował ją w prezencie królowej Wielkiej Brytanii. Obecnie produkuje się ją także m.in. w Indiach, Wietnamie i Nepalu.

Swój niezwykły smak i aromat zawdzięcza skomplikowanemu procesowi produkcji. Liście herbaty po zwiędnięciu na słońcu i wietrze są chłodzone w ciemnym pomieszczeniu, a następnie wykrusza się ich krawędzie. Te etapy są kilkakrotnie powtarzane, by w końcu przejść do rulowania, podpiekania i prażenia liści. W trakcie tych procesów dochodzi do częściowej fermentacji, dlatego oolang zalicza się do herbat półfermentowanych. Znajduje się w niej wiele cennych substancji: witaminy (A, B, C, E, K), minerały (wapń, fluor, mangan, potas, selen), duże ilości taniny i katechin, kwas foliowy, a także nieco kofeiny.

Właściwości herbaty oolong

Regularne picie niebieskiej herbaty bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Badania potwierdzają też, że jeszcze skuteczniej niż zielona herbata, oolong przyspiesza metabolizm, reguluje wchłanianie tłuszczów do organizmu i ułatwia odchudzanie. Znajdujący się w niej fluor i wapń poprawia kondycję zębów i kości, ułatwia też zachowanie higieny jamy ustnej. Niebieska herbata jest także polecana osobom przemęczonym i zestresowanym.

Herbata oolong wykazuje również działanie antyoksydacyjne. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki z organizmu, chronią komórki ciała przed starzeniem się i uszkodzeniami, zmniejszając tym samym ryzyko powstania nowotworu. Niebieski napój pozytywnie wpływa również na skórę. Znajdujące się w nim substancje wykazują działanie przeciwalergiczne i łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry. Nie bez przyczyny tradycyjna medycyna Chin stosowała oolong w celu pozbycia się problemów skórnych, takich jak wypryski i inne niedoskonałości cery.

Picie niebieskiego naparu może być także skuteczne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu drugiego. Badania wykazały, że herbata reguluje poziom cukru we krwi i chroni przed nagłymi wyrzutami insuliny do organizmu.

Jak parzyć herbatę oolong?

Jedną łyżeczkę suszu powinno się najpierw przepłukać zimną wodą, a następnie zalać 200 ml wody w temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Herbatę należy zaparzać pod przykryciem od 2 do 4 minut. Liście wysokiej jakości można ponownie parzyć jeszcze kilka-kilkanaście razy. Kolejne parzenia powinny trwać około 20-30 sekund i być stopniowo wydłużane o kilka sekund. Oolong jest dostępna w herbaciarniach, sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością. Koszt 100 g to kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych w zależności od producenta.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama