Reklama

Nalewka z żurawiny: Dlaczego warto ją pić?

Słynna nalewka z żurawiny, zwana potocznie także żurawinówką, ma dobroczynny wpływ na układ moczowy oraz działa antybakteryjne. Sezon na nią jest bardzo krótki, warto więc przed zimą zamrozić kilka kilogramów żurawiny. Nalewka żurawinowa ma delikatnie cierpki smak, dlatego swoje zastosowanie znajdzie również w kuchni - podkreśla smak mięsa oraz dżemów. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić idealną nalewkę z żurawiny.

Jakie właściwości ma żurawina?

Owoce żurawiny pojawiają się dopiero końcem września, a dojrzewają późną jesienią, niekiedy nawet wczesną zimą. Sam owoc jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, ponieważ zawiera dużo żelaza i witaminę C. Dla organizmu żurawina to prawdziwa bomba witaminowa, w której skład wchodzą także minerały, m.in. potas, magnez, fosfor czy jod. Spożywanie tego owocu zaleca się osobom cierpiącym z powodu miażdżycy oraz zmagającym się z problemami układu krążenia. Również cukrzycy mogą śmiało swoją dietę rozszerzyć o żurawinowe przysmaki. Zawarty w tych owocach błonnik, obniża stężenie glukozy we krwi oraz spowalnia jej wchłanianie z jelit do krwi. Żurawinę zalicza się do naturalnego antybiotyku tak, jak czosnek czy oregano. 

Reklama

Nieocenione właściwości lecznicze żurawinowej nalewki

Napój ten ma właściwości rozgrzewające i jest pomocnym lekarstwem w walce z przeziębieniem oraz anemią. Właściwości tego napoju są nieocenione. Same owoce mają cierpki i gorzki smak, dlatego dopiero po przetworzeniu smakują najlepiej. Jedną z opcji jest nalewka żurawinowa, która powinna znaleźć się w diecie m.in. osób walczących z nadwagą. 

Nalewka z żurawiną w walce z chorobami

Bezpieczna ilość żurawinówki to ok. 10-15 ml dziennie. Jest ona naturalnym środkiem wzmacniającym odporność, witaminizującym oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Dodatkowo:

  • Działa przeciwbakteryjnie - żurawina zawiera substancje aktywne, które hamują przyleganie bakterii do powierzchni błon śluzowych. Wielu stomatologów zaleca picie soku z żurawiny, ponieważ dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pozwala walczyć z próchnicą. 
  • Pomaga w leczeniu wrzodowej choroby żołądka - blokuje rozwój szkodliwych bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój wrzodów żołądka czy dwunastnicy.
  • Dostarcza mnóstwo cennych mikroelementów i witamin, szczególnie ważnych podczas choroby - kiedy organizm walczy z wirusami i bakteriami, potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci witamin oraz cennych minerałów.
  • Można ją stosować pomocniczo w przypadku takich chorób jak anemia, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.

Jak zrobić nalewkę żurawinową?

Kieliszek nalewki z żurawiny w środku mroźnej zimy to bardzo dobry pomysł. Może się okazać niezastąpiony podczas uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie przyjaciół. Poniżej przepis na wyśmienitą żurawinówkę.

Składniki:

  • 1 kg owoców żurawiny,
  • 1/2 litra wódki,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy umieścić żurawinę na dwa dni w zamrażarce. Po tym czasie rozmrozić i dokładnie zmiksować.
  2. Całość przełożyć do słoików i zalać wódką oraz spirytusem. Następnie dodać cukier oraz wanilię i pozostawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Co jakiś czas należy wstrząsać słojem.
  3. Po upływie miesiąca przecedzić nalewkę i odcisnąć, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Aby uzyskać intensywniejszy kolor i smak, wskazane jest odstawienie nalewki z żurawiny w chłodne miejsce na trzy miesiące.

Kto powinien unikać nalewki z żurawiną?

Żurawina jest stosunkowo bezpieczna dla wszystkich grup wiekowych i w przypadku występowania chorób współistniejących. Istnieje jednak grupa osób, które powinny wstrzymać się od picia nalewki z żurawiny. Są to pacjenci mający problemy z nerkami oraz cierpiący na osteoporozę. Niektórzy specjaliści są zdania, że sok z żurawiny silnie zakwasza mocz, co skutkuje silnym podrażnieniem pęcherza. Jeśli jednak będzie to mały kieliszek nalewki, nic nie stoi na przeszkodzie. Faktem jest to, że nic w dużych ilościach nie jest dobre dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kto jeszcze powinien ograniczyć lub całkiem zrezygnować z owoców żurawiny? Niektóre leki przeciwzakrzepowe mogą wchodzić w niepożądaną interakcję z tym owocem. Kolejnym przeciwskazaniem jest niedobór wapnia w organizmie. Szczawiany ograniczają wchłanianie niektórych związków mineralnych, w tym właśnie wapnia.   

Warto zobaczyć:

Staropolskie nalewki, które warto zrobić po pierwszych przymrozkach

Właściwości nalewki z czosnku. Jak zrobić i na co działa?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama