Reklama

Nalewka z wiśni: Jak zrobić? Dlaczego warto pić?

Wiśnie to słodkie i smaczne owoce, którym wiele osób nie może się oprzeć. Sezon na nie przypada na lipiec, ale można je z powodzeniem zamrozić i o każdej porze roku przygotować z nich przepyszne przetwory, np. dżemy, soki czy kompoty. Dużym powodzeniem cieszy się nalewka z wiśni – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również korzystny wpływ na organizm. Spożywana w niewielkich ilościach może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić pracę układu krążenia. Nalewka wiśniowa to także świetne remedium na oczyszczenie organizmu z toksyn i problemy trawienne. Co jeszcze warto wiedzieć o tym trunku? Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Reklama

Wiśnie: Wartości odżywcze

Wiśnie to jedne z najzdrowszych owoców, które pojawiają się latem. Są pyszne i soczyste, a do tego zawierają wiele cennych składników odżywczych. Znajdują się w nich flawonoidy (antocyjany i kwercytyna), melatonina, kumaryny, oksykumaryny i kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy i salicylowy). W dodatku wiśnie są bogate w błonnik i pektyny oraz kompleks witamin i minerałów. Są źródłem witamin A, C, E, K, B1, B2, B9 i PP oraz takich minerałów jak: potas, żelazo, cynk, miedź, magnez, sód, fosfor, wapń i mangan. Dzięki takiemu składowi wiśnie bardzo dobrze wpływają na organizm. Przetwory przygotowane na bazie wiśni zachowują prozdrowotne właściwości tych owoców. Przykładem jest pyszna nalewka z wiśni, po która warto sięgać w przypadku wielu różnych dolegliwości.

Nalewka z wiśni poprawia pracę układu krążenia

Wiśniówka to pyszny trunek, który dobrze wpływa na serce. W wiśniach znajduje się dużo potasu, który przyspiesza wydalanie sodu z organizmu i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto uelastycznia naczynia krwionośne i zapobiega obrzękom. W wiśniach znajdują się też antocyjany, które rozszerzają naczynia krwionośne i wspierają produkcję czerwonych krwinek. Owoce te obfitują również w kumaryny i oksykumaryny regulujące krzepliwość krwi i obniżające prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Nalewka z wiśni wspomaga więc pracę serca oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, miażdżycy, udaru mózgu czy zawału. W dodatku ze względu na zawartość żelaza, które rozprowadza tlen do wszystkich komórek, nalewka wiśniowa polecana jest osobom chorującym na anemię.

Nalewka z wiśni na problemy trawienne i oczyszczenie z toksyn

Kolejną zaletą nalewki wiśniowej jest jej zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Działa moczopędnie i pobudza żołądek do pracy, dzięki czemu ułatwia trawienie i pomaga pozbyć się dolegliwości żołądkowych. Wiśniówka oczyszcza również organizm z toksyn i metali ciężkich.

Nalewka z wiśni na urodę i dolegliwości kobiece

Nalewka wiśniowa to trunek, który z pewnością przypadnie do gustu kobietom. Nie tylko ze względu na smak, ale również cenne właściwości. Dzięki zawartości cynku wiśniówka świetnie wpływa bowiem na skórę, włosy i paznokcie. Oprócz tego w wiśniach znajdują się fitoestrogeny - roślinne hormony, które łagodzą dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Nalewka wiśniowa na infekcje i gorączkę

W wiśniach znajduję się sporo przeciwutleniaczy - związków, które zwalczają wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Dzięki temu niewielka ilość przygotowanej na bazie tych owoców nalewki może pomóc wzmocnić odporność i zwalczyć infekcje, wirusy czy stany gorączkowe. Ponadto z wiśniówki można zrobić okład przynoszący ulgę w bólach mięśni. Nalewka z wiśnie rozcieńczona z wodą może też zadziałać jako środek energetyzujący i pobudzający organizm.

Nalewka z wiśni: Przepis

Przepis na nalewkę wiśniową nie jest trudny, ale jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Na początku należy umyć i wydrylować kilogram wiśni (jeśli zostawimy pestki, nalewka nie wyjdzie). Owoce wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem według uznania. Następnie trzeba zmieszać ze sobą 600 ml spirytusu i 600 ml wody oraz zalać roztworem wiśnie. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie można otworzyć słoik i dolać jeszcze 400 ml spirytusu. Ponownie należy zakorkować słój i odstawić na cztery miesiące. Na koniec wystarczy przefiltrować nalewkę i przelać do mniejszych butelek oraz przechowywać w ciemnym miejscu.

Zobacz także:

Nalewka z malin: Właściwości i zastosowanie. Jak zrobić?

Pięć rzeczy, które wydarzą się, gdy odstawisz kawę

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama