Reklama

Nalewka z truskawek: Jak ją zrobić? Na co pomaga?

Truskawki to ulubiony owoc Polaków - według badań aż 65% z nas czeka na nie z utęsknieniem. Nic dziwnego, owoc ten ma kolor, zapach i smak, które sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Warto przygotować domowe przetwory, dzięki którym wspaniały smak truskawek zostanie z nami na dłużej. Co zrobić z truskawek? Można je zamrozić, usmażyć z nich konfiturę, przygotować sok lub zrobić aromatyczną, rubinową truskawkówkę. Nalewka z truskawek pozwoli cieszyć się smakiem lata nawet w zimowe dni, a jej właściwości pomogą przy problemach z trawieniem, krążeniem czy odpornością.

Truskawka, czyli zmutowana poziomka

Truskawki swojego smaku i wielkości nie zawdzięczają matce naturze, a Ludwikowi XIV. Król Słońce nie tylko zreformował francuską monarchię i zbudował Luwr. Miał swój udział także w powstaniu truskawek.

Wszystko zaczęło się w XIV wieku, kiedy to Francuzi zaczęli uprawiać w swoich ogródkach poziomki pospolite. Owoce cieszyły się ogromną popularnością. Nie dziwi więc, że w XVII wieku, kiedy z amerykańskiej Wirginii przywieziono nową odmianę rośliny, francuscy monarchowie chcieli mieć ją w swoich ogrodach. Fragaria virginiana była odporna na mróz i dobrze sprawdzała się w europejskich warunkach. Gdy na tronie zasiadał Ludwik XIV, wysłał on swojego szpiega do Chile. Wierny sługa wraz z raportem dla króla przywiózł także sadzonki chilijskich poziomek. Fragaria chiloensis miała kwiaty i owoce o wiele większe niż europejskie poziomki, ale roślina była mniej odporna na mróz niż jej północnoamerykańska kuzynka. Obie odmiany posadzono obok siebie. Tym sposobem doszło do skrzyżowania gatunków i w XVIII wieku powstała hybryda: fragaria xananassa Duchesne, znana powszechnie jako truskawka. Uprawą i udoskonalaniem poziomki ananasowej zajęli się Anglicy i tak oto powstały współczesne truskawki.

Truskawka - owoc pełen zdrowia

Truskawki to owoce pełne składników odżywczych, a jednocześnie nietuczące. Sto gramów truskawek zawiera jedynie 32 kalorie! Dla porównania banan ma ich 88, a jabłka i czereśnie - ponad 50. Poziomka ananasowa jest bogatym źródłem witaminy C - zawiera jej więcej niż cytryna. Szklanka poziomek pokrywa 120% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Truskawki zawierają także witaminy: B1, B2, B6, K, PP, A, E, biotynę, kwas foliowy.  W tych czerwonych owocach można znaleźć sód, wapń, potas, magnez i fosfor. Truskawki są bogate w mangan, który korzystnie wpływa na skórę i włosy. Pestki owocu są natomiast źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Błonnik pobudzający je do działania w połączeniu z kwasami organicznymi, które przyśpieszają metabolizm, będzie wsparciem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Truskawki są bogate w antyoksydanty, między innymi we flawonoidy i kwasy fenolowe, które zmniejszają tendencję do zakrzepicy, chronią naczynia włosowate układu krążenia i serca, wzmacniają stabilność blaszek miażdżycowych, hamują autooksydację lipidów, dzięki czemu pomagają w walce z cholesterolem, obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu naczyniowo - sercowego, w tym miażdżycy. Kwas elagowy w nich zawarty wzmacnia odporność, zapobiega powstawaniu krwotoków i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Prowadzone są też badania nad zastosowaniem kwasów fenolowych w walce z nowotworami. Truskawki są też owocami zalecanymi w diecie dla diabetyków, mają bowiem niski indeks glikemiczny. Badania naukowców z Institute for Biological Science w San Diego wykazały, że zawarta w nich fizetyna (flawonoid) pomaga zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1.

Szypułki i liście truskawki także zawierają wiele cennych substancji. 

Nalewka z truskawek: Właściwości

Truskawki posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, które będzie miała także przygotowana z nich nalewka. Podczas produkcji nalewki zachodzi proces ekstrahowania, czyli wyodrębniania z owoców cennych składników i związków czynnych, które utrwalone w alkoholu na dłużej zachowują świeżość i swoje właściwości. Badania opublikowane na łamach Journal of the Science of Food and Agriculture dowiodły, że etanol wzmacnia działanie przeciwutleniaczy zawartych w truskawkach. Ponadto nalewka pita w niewielkich dawkach rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu cenne substancje szybciej przedostaną się do krwiobiegu. Nalewka z truskawek może zatem obniżać ryzyko wystąpienia chorób krążenia, wspomaga układ trawienny i odpornościowy. Należy pamiętać jednak, że dobroczynny wpływ truskawkówki wiąże się z przyjmowaniem jej w małych dawkach.

Tradycyjna nalewka z truskawek na spirytusie


Do przygotowania tradycyjnej nalewki z truskawek potrzebny będzie kilogram owoców. Ważne, aby były one świeże i zdrowe. Truskawki należy pozbawić szypułek i umyć pod bieżącą wodą. Owoce trzeba włożyć do gąsiorka lub słoika i zalać mieszanką spirytusu i wódki. Miksturę najlepiej przygotować w osobnym pojemniku, wlewając do niego połowę litra spirytusu i tyle samo wódki (najlepiej 45 proc.) Owoce z alkoholem powinny stać w słonecznym miejscu przez dobę. Następnie należy zlać sok i wycisnąć owoce. Tak powstały płyn dobrze jest przefiltrować przez bibułę lub gazę. W następnym kroku należy zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej pół kilograma cukru. Jeśli pojawią się podczas tego procesu szumowiny, trzeba je zebrać. Następnie nalewkę należy powoli wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Na koniec dobrze jest dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego - wszystko to dla zachowania pięknej barwy -  i dobrze wymieszać miksturę. Przed rozlaniem do butelek ciecz należy schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie, a następnie szczelnie zamknąć w pojemnikach. Nalewka z truskawek na spirytusie powinna przez miesiąc stać w ciemnym miejscu.

Truskawkówka na szybko

Osoby, którym zależy na czasie, zainteresuje jednodniowa nalewka z truskawek. W tym przypadku należy umyć, obrać i pokroić truskawki w kawałki i umieścić w słoiku. Następnie zasypać je połową kilograma cukru i odstawić na dwadzieścia cztery godziny, aby owoce puściły sok. Po tym czasie trzeba zalać je połową litra wódki i dodać garść liści świeżej mięty. Całość należy macerować około miesiąca, co kilka dni potrząsając słoikiem, aby wymieszać składniki. Po trzydziestu dniach trzeba przefiltrować truskawkówkę i rozlać do butelek.

Rada: aby nalewka z truskawek zachowała piękny kolor, dodaj do niej łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.

Co podawać do nalewki z truskawek?

Nalewkę z truskawek można pić na wiele sposobów. Schłodzoną i podawaną z lodem, rozcieńczoną wodą sodową lub lemoniadą, jako dodatek do rozgrzewającej herbaty oraz zamiast soku truskawkowego w drinkach takich jak Dirty Dancing czy American Beauty. Nalewka truskawkowa doskonale pasuje do tortów i deserów. Może być też podawana ze świeżymi owcami i sałatkami, które je zawierają.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama