Reklama

Nalewka z kasztanów: Właściwości i zastosowania

Owoce kasztanowca to jeden z symboli jesieni, najczęściej wykorzystuje się je do prac plastycznych i tworzenia prostych figurek. Warto jednak wiedzieć, że kasztany zawierają wiele cennych substancji leczniczych. Dzięki temu znalazły zastosowanie w produkcji leków i kosmetyków. We wrześniu z łatwością można z nich przygotować nalewkę, którą stosuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wykazuje ona zbawienny wpływ na układ krążenia i poprawia procesy trawienia. Jest też niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, bólami stawów i cellulitem, szybko poprawia kondycję skóry. Sprawdź, jak przyrządzić nalewkę z kasztanów i w jaki sposób ją stosować.

Reklama

Właściwości i zastosowania kasztanów

W kasztanach (a także w nalewce kasztanowej) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji. Przede wszystkim garbniki, flawonoidy, saponiny, karotenoidy, kumarynę, rutynę czy kwercetynę. Wykazują one silne właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry. Nalewkę z kasztanów można spożywać w niewielkich ilościach lub stosować zewnętrznie.

Jak nalewka z kasztanów wpływa na zdrowie?

Nalewka kasztanowa świetnie wpływa na układ krążenia – zapobiega zakrzepicy żył, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Pomaga zwalczyć żylaki i hemoroidy, zapobiega mrowieniom skóry oraz skurczom mięśni. Nalewka działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie, jest skuteczna przy nieżycie żołądka, usprawnia procesy trawienia i wspiera pracę jelit. Najlepiej spożywać ją przed posiłkiem (5-8 kropli) maksymalnie trzy razy dziennie.

Jak nalewka z kasztanów wpływa na urodę?

Nalewkę z kasztanów warto też stosować zewnętrznie. Korzystnie wpłynie na kondycję skóry – odżywi ją, zmniejszy pory, poprawi ukrwienie i elastyczność. Jest szczególnie polecana do pielęgnacji cery naczynkowej. Pomoże też rozprawić się z cellulitem (likwiduje obrzęki i ułatwia usuwanie toksyn z tkanek podskórnych), siniakami i żylakami (uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi). Przyspieszy gojenie się ran, stłuczeń i odmrożeń.

Nalewka z kasztanów jest też skuteczna w walce z bólem stawów i mięśni, łagodzi dolegliwości związane z nadwyrężeniem ścięgien – działa przeciwzapalnie i zmniejsza opuchliznę. Nalewkę można wykorzystywać do masażu, wcierać ją w obolałe miejsca, a także dodawać do kąpieli. Jeśli chcemy używać jej jako kosmetyku do cery lub zwalczania z cellulitu, warto zmieszać ją z odrobiną oliwy z oliwek, co ułatwi aplikację na skórę.

Jak przyrządzić nalewkę z kasztanów?

Nalewka z kasztanów jest prosta do przyrządzenia. Potrzebnych jest 20 kasztanów (najlepiej świeżych, wyjętych z łupiny), 2 szklanki wódki i garść suszonych kwiatów kasztanowca (są łatwo dostępne w aptekach i sklepach zielarskich). Kasztany należy umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki, a suszone kwiaty rozdrobnić w moździerzu. Oba składniki umieszczamy w słoju i zalewamy alkoholem. Płyn należy szczelnie zamknąć i umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu. Co kilka dni słoikiem powinno się potrząsać. Po 2 tygodniach nalewkę wystarczy przefiltrować i przelać do butelek (najlepiej ciemnych).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama