Nasiona czarnuszki siewnej to niepozorne, czarne ziarenka, które mają wielką moc. Wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano „złotem faraonów”. Jest stosowana w kuchni, kosmetologii oraz w lecznictwie. Najczęściej czarnuszkę wykorzystujemy w postaci nasion lub oleju. Można z niej także przygotować prozdrowotną nalewkę. Warto ją stosować w przypadku przeziębienia, infekcji wirusowych, problemów z zatokami czy kataru. Nalewka z czarnuszki może być też stosowana zewnętrznie – świetnie oddziałuje na skórę, m.in. pomagając na trądzik, a także może pomóc złagodzić bóle reumatyczne. Na co jeszcze pomaga? Jak ją przyrządzić? Sprawdźmy.
Reklama
Nasiona czarnuszki są bogate w cenne składniki, takie jak węglowodany, oleje i tłuszcze roślinne, w tym m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdują się w niej także fosfolipidy, flawonoidy, fitosterole, saponiny (w tym malantyna o działaniu przeciwbólowym), białka, alkaloidy i olejki eteryczne. Nasiona czarnuszki zawierają również witaminy i minerały takie jak: witaminy A, E, B1, B3, B6, biotynę, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Najważniejszym olejkiem eterycznym obecnym w czarnuszce jest tymochinon, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, utleniające oraz antybakteryjne.
Jak przygotować nalewkę z czarnuszki?
Domowa nalewka z nasion czarnuszki posiada wiele właściwości leczniczych. Szczególnie pomocna dla naszego organizmu okaże się w sezonie jesienno – zimowym, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego jedną szklankę nasion czarnuszki oraz 0,5 l alkoholu 40%. Nasiona należy zmielić, wsypać do szklanego słoika, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu trzeba przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Po trzech dniach nalewka jest gotowa do spożycia.
Dzięki licznym substancjom aktywny, czarnuszka ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wykazuje działanie przeciwutleniające, czyli zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do różnych chorób. Dlatego też stosowanie nalewki z czarnuszki może wzmocnić odporność i być pomocne przy przeziębieniu czy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Nalewka może również hamować rozwój chorób układu oddechowego, gdyż obecne w niej substancje rozszerzają oskrzela, poprawiają wydolność płuc oraz pomagają złagodzić objawy nieżytu nosa i gardła. Czarnuszka pomaga także w przypadku problemów z zatokami, alergii czy astmy. Zawarty w czarnuszce tymochinon może wspierać działanie antybiotyków w leczeniu zakażenia gronkowcem złocistym. Nasiona czarnuszki zwalczają także grzyby i pasożyty, np. tasiemca.
Czarnuszka korzystnie wpływa również na układ pokarmowy. Powleka błonę śluzową żołądka warstwą ochroną, dzięki czemu zapobiega jej uszkodzeniom i powstawaniem wrzodów. Poprawia również trawienie, wspiera pracę wątroby i nerek, reguluje metabolizm glukozy i obniża ciśnienie. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dzięki czemu przygotowaną z niej nalewkę można stosować na bóle reumatyczne czy mięśniowe oraz w przypadku kontuzji. Czarnuszka dobrze oddziałuje też na skórę, łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Może okazać się pomocna w przypadku trądziku, oparzeń słonecznych, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy łupieżu.
Nalewkę z czarnuszki możemy stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Wewnętrznie w celu wzmocnienia organizmu stosujemy po 5 ml nalewki 2-3 razy dziennie. Aby nie przeszkadzał nam specyficzny smak nalewki, można dodać ją do mleka z dodatkiem miodu. Nalewka z czarnuszki polecana jest szczególnie przy przeziębieniu, w celu poprawy odporności, w dolegliwościach układu pokarmowego czy bólach reumatycznych. Zewnętrznie nalewkę możemy stosować przy bólach mięśni, kontuzjach, reumatyzmie, nacierając obolałe miejsca na skórze. Nalewka z czarnuszki jest również niezwykle skuteczna w leczeniu trądziku młodzieńczego, łuszczycy lub innych stanów zapalnych skóry. Wystarczy stosować miksturę w postaci toniku. W tym celu trzeba rozcieńczyć ją z wodą w proporcji 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej. Skórę ze zmianami lub wypryskami należy przemywać dwa razy dziennie.
Nalewka na przeziębienie
Nalewka z czarnuszki wzbogacona o dodatkowy składnik, a mianowicie miód, jest niezwykle skuteczna w trakcie przeziębienia, podczas leczenia zapalenia zatok lub kataru. Do jej przygotowania potrzebujemy ½ szklanki zmielonych nasion czarnuszki, ½ szklanki miodu oraz jedną szklankę wódki 40%. Miód i zmielone ziarenka należy połączyć ze sobą, dodać wódkę i odstawić na kilka dni. Osoby dorosłe powinny przyjmować 1- 2 łyżeczki dziennie podczas przeziębienia.