Reklama

Nalewka z czarnuszki: Na co pomaga?

Nasiona czarnuszki siewnej to niepozorne, czarne ziarenka, które mają wielką moc. Wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano „złotem faraonów”. Jest stosowana w kuchni, kosmetologii oraz w lecznictwie. Najczęściej czarnuszkę wykorzystujemy w postaci nasion lub oleju. Można z niej także przygotować prozdrowotną nalewkę. Warto ją stosować w przypadku przeziębienia, infekcji wirusowych, problemów z zatokami czy kataru. Nalewka z czarnuszki może być też stosowana zewnętrznie – świetnie oddziałuje na skórę, m.in. pomagając na trądzik, a także może pomóc złagodzić bóle reumatyczne. Na co jeszcze pomaga? Jak ją przyrządzić? Sprawdźmy.

Cenne składniki czarnuszki

Nasiona czarnuszki są bogate w cenne składniki, takie jak węglowodany, oleje i tłuszcze roślinne, w tym m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdują się w niej także fosfolipidy, flawonoidy, fitosterole, saponiny (w tym malantyna o działaniu przeciwbólowym), białka, alkaloidy i olejki eteryczne. Nasiona czarnuszki zawierają również witaminy i minerały takie jak: witaminy A, E, B1, B3, B6, biotynę, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Najważniejszym olejkiem eterycznym obecnym w czarnuszce jest tymochinon, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, utleniające oraz antybakteryjne.

Jak przygotować nalewkę z czarnuszki?

Domowa nalewka z nasion czarnuszki posiada wiele właściwości leczniczych. Szczególnie pomocna dla naszego organizmu okaże się w sezonie jesienno – zimowym, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego jedną szklankę nasion czarnuszki oraz 0,5 l alkoholu 40%. Nasiona należy zmielić, wsypać do szklanego słoika, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu trzeba przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Po trzech dniach nalewka jest gotowa do spożycia.

Właściwości nalewki z czarnuszki

Dzięki licznym substancjom aktywny, czarnuszka ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wykazuje działanie przeciwutleniające, czyli zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do różnych chorób. Dlatego też stosowanie nalewki z czarnuszki może wzmocnić odporność i być pomocne przy przeziębieniu czy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Nalewka może również hamować rozwój chorób układu oddechowego, gdyż obecne w niej substancje rozszerzają oskrzela, poprawiają wydolność płuc oraz pomagają złagodzić objawy nieżytu nosa i gardła. Czarnuszka pomaga także w przypadku problemów z zatokami, alergii czy astmy. Zawarty w czarnuszce tymochinon może wspierać działanie antybiotyków w leczeniu zakażenia gronkowcem złocistym. Nasiona czarnuszki zwalczają także grzyby i pasożyty, np. tasiemca.


Czarnuszka korzystnie wpływa również na układ pokarmowy. Powleka błonę śluzową żołądka warstwą ochroną, dzięki czemu zapobiega jej uszkodzeniom i powstawaniem wrzodów. Poprawia również trawienie, wspiera pracę wątroby i nerek, reguluje metabolizm glukozy i obniża ciśnienie. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dzięki czemu przygotowaną z niej nalewkę można stosować na bóle reumatyczne czy mięśniowe oraz w przypadku kontuzji. Czarnuszka dobrze oddziałuje też na skórę, łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Może okazać się pomocna w przypadku trądziku, oparzeń słonecznych, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy łupieżu.

Jak stosować nalewkę z czarnuszki?

Nalewkę z czarnuszki możemy stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Wewnętrznie w celu wzmocnienia organizmu stosujemy po 5 ml nalewki 2-3 razy dziennie. Aby nie przeszkadzał nam specyficzny smak nalewki, można dodać ją do mleka z dodatkiem miodu. Nalewka z czarnuszki polecana jest szczególnie przy przeziębieniu, w celu poprawy odporności, w dolegliwościach układu pokarmowego czy bólach reumatycznych. Zewnętrznie nalewkę możemy stosować przy bólach mięśni, kontuzjach, reumatyzmie, nacierając obolałe miejsca na skórze. Nalewka z czarnuszki jest również niezwykle skuteczna w leczeniu trądziku młodzieńczego, łuszczycy lub innych stanów zapalnych skóry. Wystarczy stosować miksturę w postaci toniku. W tym celu trzeba rozcieńczyć ją z wodą w proporcji 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej. Skórę ze zmianami lub wypryskami należy przemywać dwa razy dziennie.

Nalewka na przeziębienie

Nalewka z czarnuszki wzbogacona o dodatkowy składnik, a mianowicie miód, jest niezwykle skuteczna w trakcie przeziębienia, podczas leczenia zapalenia zatok lub kataru. Do jej przygotowania potrzebujemy ½ szklanki zmielonych nasion czarnuszki, ½ szklanki miodu oraz jedną szklankę wódki 40%. Miód i zmielone ziarenka należy połączyć ze sobą, dodać wódkę i odstawić na kilka dni. Osoby dorosłe powinny przyjmować 1- 2 łyżeczki dziennie podczas przeziębienia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama