Reklama

Nalewka z agrestu. Prosty przepis, ciekawe właściwości

Nalewka z agrestu jest produktem, który warto mieć w swoim domu. Nie dość, że jest smaczna, posiada słodko-kwaśny posmak, to jeszcze działa leczniczo. Z nalewki agrestowej korzystać możemy na zbicie gorączki, przeciwzapalnie oraz łagodząco. Sprawdźmy przepisy oraz właściwości nalewki z agrestu.

Nalewka z agrestu ma wiele zalet. Jest produktem, który pomimo bazy alkoholowej posiada przyjemny słodko-kwaśny posmak. Oprócz tego niweluje stan zapalny i gorączkę. Dodatkowo przygotowanie nalewki agrestowej nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Warto więc przygotować własny trunek. Dowiedzmy się, jak działa nalewka z agrestu i jak ją przyrządzić.

Jakie właściwości ma agrest? Kiedy wypada sezon?

Agrest jest owocem spokrewnionym z porzeczką. Mimo swojej popularności w wielu krajach, w Polsce docenia się go rzadko. Powinno być inaczej, gdyż owoc ten jest niskokaloryczny. 100 g agrestu zawiera w sobie wyłącznie 44 kcal i jest bogaty w:

Reklama

  • Witaminę C,
  • Mangan,
  • Beta-karoten,
  • Chrom,
  • Witaminę B5,
  • Miedź,
  • Witaminę B6,
  • Potas.

Jakby tego było mało, agrest zawiera w sobie kwas bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy oraz winogronowy. Kwasy te dobrze wpływają na trawienie. Przez taki bogaty skład agrest powinien być wykorzystywany w różnych przetworach. Oprócz nalewek możemy zrobić domowy sok albo dżem. Mimo iż owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca, przetwory przydadzą się najbardziej w okresie zimowym.

Nalewka z agrestu. Na co pomaga?

Nalewka z agrestu posiada dużo składników aktywnych. Wykorzystywana jest jako wsparcie w problemach z żołądkiem. Trunek ten najlepiej sprawdzi się w sezonie zimowym. Wtedy najlepiej wspiera nasz organizm, działa rozgrzewająco oraz poprawia apetyt. Kwas jabłkowy oraz cytrynowy wpływają na poprawę trawienia. Potas zawarty w owocach zmniejsza ciśnienie tętnicze, a pektyny działają przeciwmiażdżycowo.

W jakich przypadkach jeszcze pomoże nalewka agrestowa?

  • Przeciwutleniacze, magnes oraz witaminy B redukują stres,
  • Wapń oraz magnez wspierają mineralizację kości oraz zębów,
  • Skład nalewki dobrze wpływa na regulację kwasu moczowego w organizmie. Pozwala to zniwelować zapalenie stawów zwane jako dna moczanowa.

Nalewka z agrestu nie powinna być stosowana w przypadku osób leczących się na:

  • Choroby dwunastnicy,
  • Wrzody żołądka,
  • Zapalenie jelit,
  • Zapalenie okrężnicy,
  • Choroby nerek.

Nalewka robiona jest na bazie alkoholu. Dlatego też nie powinny z niej korzystać kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby, które regularnie zażywają leki. 

Przepis na nalewkę agrestową

Większość przepisów na nalewki z agrestu są proste w przygotowaniu i wymagają od nas 3-4 składników. Najgorsze w całym procesie jest oczekiwanie. Nalewka agrestowa jest gotowa nawet po pół roku. Sposobów na nalewkę z agrestu jest wiele. Co więcej, aby wzmocnić jej działanie, możemy wykorzystać różne dodatki jak np. miód albo imbir. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Nalewka z agrestu na wódce: przepis

Do samego przygotowania nalewki potrzebujemy kilograma zielonego agrestu, litra wódki oraz cukru. Owoce oczyszczamy, a następnie zalewamy alkoholem aż wszystkie będą w pełni zakryte. Zamykamy szczelnie pojemnik i pozostawiamy na pół roku.

Po tym okresie rozlewamy nalewkę do butelek, przecedzając ją przez gazę lub dowolny filtr. Po oczyszczeniu nalewki z kawałków owoców produkt jest gotowy.

Nalewka z agrestu na miodzie z imbirem: przepis

Nalewka agrestowa z miodem potrafi działać rozgrzewająco. Potrzebujemy kilograma agrestu, litra mocnej wódki, 300 gramów płynnego miodu, pół laski wanilii oraz suszonego imbiru. Do słoika wrzucamy agrest, a później lekko go gnieciemy, starając się nie tworzyć papki. Dorzucamy do tego wanilię oraz imbir, a następnie zalewamy wódką. Taką mieszankę odstawiamy na 3 tygodnie w ziemne miejsce.

Gdy miną 3 tygodnie, przelewamy nalewkę w szklane butelki. Żeby nie zmarnowały się tygodnie ciężkiej pracy, powinniśmy również odsączyć owoce od alkoholu. Do tego potrzebujemy zalać je miodem, a później odstawić na kolejne trzy tygodnie. Następnie zlewamy nasz najnowszy napój z nalewką stworzoną za pierwszym razem. Przelewamy nalewkę do butelek przez filtr lub gazę. Dla lepszego smaku po przelaniu dobrze będzie odstawić nalewkę z agrestu jeszcze na miesiąc w ciemne miejsce.

Nalewka z agrestu na spirytusie: przepis

Nalewka z agrestu na spirytusie wyjdzie najlepsza, jeśli wykorzystamy do niej agrest czerwony. Do tego potrzebujemy kilograma czerwonego agrestu, kilograma cukru, litra spirytusu oraz pół szklanki wody. Owoce po wyczyszczeniu oraz obmyciu przekładamy do słoika lub gąsiorka, później zalewamy alkoholem oraz wodą. Zamykamy pojemniki i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na okres 2,5 miesiąca.

Następnie zlewamy nalewkę przez filtr lub gazę. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Powstały syrop mieszamy z wcześniej rozlaną nalewką. Gotowy napój z agrestu odkładamy jeszcze na okres minimum trzech miesięcy.

***

Czytaj także:

Jakich ryb nie jeść podczas urlopu nad morzem?

Niebieska herbata: Jakie ma właściwości zdrowotne?

Jedzenie, które odmładza

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama