Nalewka glicerynowa - jak ją zrobić?

Naturalne preparaty z powodzeniem zastępują leki syntetyczne. Mają właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Pomagają leczyć wiele schorzeń, pielęgnują, wzmacniają odporność, oczyszczają organizm - lista korzyści jest niezwykle długa. Niemal na wszystkie nasze problemy natura ma rozwiązanie, dlatego warto sięgać po preparaty z domowej apteczki. Należy jednak zachować ostrożność i nie przesadzać z ich dawkowaniem, a także nie łączyć kuracji naturalnej z kuracją farmaceutykami. Nalewki to jeden ze sposobów przygotowania leczniczych ziół. Ich bazę może stanowić alkohol, roślinna gliceryna, a nawet ocet. Każdy rodzaj rozpuszczalnika ma inne zalety.

Jakie są zalety nalewki glicerynowej? - Może być podawana dzieciom i kobietom w ciąży (pod warunkiem, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do ich stosowania) - Ma słodki smak - W razie potrzeby może być stosowana w dużych dawkach - Gliceryna dobrze ekstrahuje surowce roślinne Co jest potrzebne do zrobienia domowej nalewki glicerynowej? - Filtrowana woda - Gliceryna roślinna 100% - Wybrane zioło - Szklany słój

Do przygotowania naszej pierwszej nalewki warto wybrać jedno z ziół adaptogennych, czyli podnoszących odporność organizmu (żeń-szeń, cytryniec chiński, różeniec górski). Przygotowana nalewka nie będzie miała silnych właściwości leczniczych, więc można ją będzie przyjmować bez obaw związanych z przedawkowaniem lub wystąpieniem skutków ubocznych. Jest to bardzo istotne, kiedy dopiero zaczynamy naszą przygodę z ziołolecznictwem.

Do dzieła! Spotkać można się z wieloma odmiennymi wskazówkami co do sposobu przygotowania nalewki: niektóre poradniki mówią o tym, że nie należy używać suszonych ziół, inne uzależniają powodzenie całego procesu od faz księżyca. Łatwo można się pogubić w gąszczu rad. Najlepiej zacząć jednak od podstawowego przepisu, a w przyszłości eksperymentować i modyfikować recepturę, by osiągnąć najlepszą w swojej opinii nalewkę. Zioła umieszczamy w litrowym szklanym słoju (można użyć ziół suszonych, ale nie sproszkowanych). Powinny one zajmować połowę jego pojemności. Następnie dodajemy 1½ szklanki filtrowanej wody i tyle samo gliceryny roślinnej. Zamykamy słój i mocno nim potrząsamy. Dodajemy pozostałą część wody i gliceryny i czynność powtarzamy. Słój należy opisać (data przygotowania nalewki oraz jej skład) i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na 6 tygodni. Gdy nalewka będzie gotowa, jedyne co trzeba zrobić to całość przelać przez gazę lub sito o bardzo drobnych oczkach, a zioła dobrze wycisnąć. Płyn rozlać do ciemnych butelek i pić małymi łyczkami, delektując się wyjątkowym smakiem nalewki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama