Reklama

Nalewka cytrusowo-korzenna na zimowe wieczory

Zima zbliża się wielkimi krokami. Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Musimy zatem zadbać o to, by codziennie rozgrzewać nasz organizm i odpowiednio go pobudzać. Zdradzamy skuteczny i smaczny sposób, by uzyskać taki efekt, a mianowicie przepis na nalewkę korzenno-cytrusową. To idealna propozycja na zimowe wieczory!

Co będzie potrzebne do przygotowania nalewki?

* cztery duże pomarańcze

* cztery mandarynki

* dwie limonki

* jedna cytryna

* kawałek imbiru (około pięć centymetrów)

* dwie gwiazdki anyżu

* 500 gramów cukru

* 500 mililitrów spirytusu 96%

* 500 mililitrów przegotowanej wystudzonej wody

Sposób przygotowania

1. Dokładnie czyścimy owoce i przelewamy je wrzątkiem. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie zepsute. Po umyciu kroimy owoce wraz ze skórką.

2. Do owoców dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż.

3. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.

4. Następnie zalewamy wszystko spirytusem i wodą.

5. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne należy wstrząsnąć słojem, co ułatwi rozpuszczenie cukru.

6. Po tym czasie należy przefiltrować całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlać do butelek.

Nalewka świetnie rozgrzewa organizm, a także wpływa pozytywnie na odporność. Ponadto wykazuje właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym: przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków, a także wzmacnia żołądek. Zwiększa też apetyt i poprawia perystaltykę jelit. Warto pić ją regularnie w okresie jesienno-zimowym, ale w umiarkowanych ilościach. Świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama