Reklama

Największe błędy przy parzeniu kawy i herbaty

Napojów - takich jak kawa czy herbata - specjalnie nikomu nie trzeba przedstawiać, bo trudno znaleźć osobę, która choć raz ich nie skosztowała. Istnieje spore grono miłośników aromatycznych naparów: zaczynają nimi swój dzień i nie wyobrażają sobie ich braku w rytmie dnia. Jednak nie każdy wie, jak je prawidłowo parzyć, ponieważ często powielane są błędy, które psują smak naparów.

Wybierz odpowiednią kawę

Choć wiele osób nie zawsze znajduje czas na parzenie kawy i sięga po tę najtańszą (uprzednio zmieloną) albo tzw. rozpuszczalną, to istnieją smakosze czarnego naparu, którym zależy na smaku. Aby to osiągnąć, niezbędnym jest zaopatrzyć się w dobrą kawę. Powinna być ona ziarnista, ponieważ wtedy mamy pewność jej jakości. Lepiej unikać tych z niższej półki, ponieważ nie są one selekcjonowane: ziarna mają różną wielkość i często zdarza się, że są uszkodzone. Wszystko to wpływa na jakość naparu oraz trudność w dokładnym i równomiernym mieleniu ziaren.

Po co mielić kawę?

Świeżo zmielona kawa dostarcza lepszego smaku. Jeśli całe ziarna zostały rozdrobnione wcześniej, to szybciej tracą swój aromat, co znacznie wpływa na smak naparu. Istotne jest również to, w jaki sposób mielimy kawę, ponieważ mniejsze ziarna parzą się zdecydowanie dłużej niż większe. W takim razie jak mielić kawę? Nie ma co do tego reguły, należy poeksperymentować tak, aby wybrać dla siebie odpowiedni smak naparu.

Nie tylko kawa

Ekspres, kawiarka czy tzw. french press - to najczęstsze akcesoria potrzebne do parzenia kawy, które obecne są w naszych domach. Wszystkie te oraz inne urządzenia wymagają użycia wody. Choć popularna kranówka w wielu miastach odznacza się dobrą jakością, to prawdziwą zmorą w polskich domach jest problem z twardością. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jej właściwości chemiczne wpływają znacząco na smak kawy. Aby cieszyć się dobrej jakości aromatem, warto użyć filtra (kosztuje kilkadziesiąt złotych) lub sięgnąć po butelkowaną wodę źródlaną.

Ważna jest temperatura parzenia

Jeśli posiadamy urządzenia do parzenia kawy, takie jak kawiarka albo ekspres, nie musimy martwić się, że temperatura potrzebna do jej przygotowania będzie nieodpowiednia. Stosując inne metody często korzysta się z wrzątku, który sprawia, że napar ma charakterystyczny, gorzki smak. Najlepiej, aby woda z czajnika trochę odstała, około dwóch trzech minut i jej temperatura nieco spadła. Aby cieszyć się zbilansowanym smakiem naparu pozbawionego goryczki, woda powinna mieć od 95 do 88 stopni Celsjusza.

Parzenie herbaty ma swój rytuał

Herbata od dawna gości na naszych stołach i nic dziwnego, ponieważ jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które korzystnie działają na kondycję organizmu. Najczęściej sięgamy po tę w torebkach, ponieważ jej przyrządzenie nie sprawia trudności. Warto wiedzieć, że w niej jest najmniej suszonych liści, gdyż często znajdują się w niej odpadki oraz susz, który pozostał po selekcjonowanej herbacie. Aby czerpać z naparu to, co najcenniejsze, warto wybrać wersję liściastą, która zawiera wyłącznie najlepszej jakości herbatę.

Temperatura i czas parzenia

Tak samo jak w przypadku kawy, warto używać wody przefiltrowanej, która nie wypływa na smak naparu. Istotna jest również temperatura wody, która nie powinna być wrząca, ale odstana. Ta, którą wykorzystuje się do parzenia czarnej herbaty, powinna mieć około 95 stopni (parzenie trwa maksymalnie półtorej minuty), a zielonej od 70 do 80 stopni (maksymalny czas to około trzy minuty). Choć może wydawać się to dziwne, to zastosowanie takiej metody sprawi, że napar będzie wyrazisty i wyczuwalny, ale pozbawiony gorzkiego smaku.

Ile sypać herbaty?

Na to pytanie próbuje odpowiedzieć wiele osób, które zaczynają swoją przygodę z parzeniem herbaty liściastej. Niestety, nie znajdując odpowiedzi, wracają do wygodniejszych w użyciu torebek. Jedna z zasad dotycząca parzenia herbaty zakłada, że gram suszu powinien być zalany 100 ml wody. Trudno, aby każdy z apteczną precyzją warzył tak małą ilość, dlatego warto zaopatrzyć się w zaparzacze, które mają odpowiednią przestrzeń. Poza tym nie warto wyrzucać fusów bezpośrednio po zaparzeniu kawy - mogą one posłużyć do przygotowania jeszcze minimum dwóch naparów!

Przechowuj herbatę i kawę szczelnie!

Przechowywanie kawy i herbaty jest kluczowe, by pozostały świeża jak najdłużej. Niestety, wiele osób ma zgubny nawyk trzymania ziaren i liści w opakowaniach, w których były kupione. Nawet, jeśli owinięte są klipsem lub gumką recepturką i przechowywane przez dłuższy czas, wietrzeją i ich aromat jest wyczuwalnie słabszy. Idealnie byłoby trzymać je w pojemnikach próżniowych, ale zawsze można przesypać zawartość opakowań do słoików lub metalowych puszek.



Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama