Reklama

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis i właściwości

Jest dobry dla serca i układu pokarmowego, pomaga przy wrzodach żołądka, biegunce i zaparciach, działa przeciwbakteryjne i wspiera leczenie infekcji, dobrze wpływa na pracę mózgu — miód. Warto jeść go w postaci naturalnej lub przygotować z niego nalewkę. Połączenie miodu z alkoholem może wzmocnić jego niektóre właściwości.

Reklama

Miód: Właściwości

Właściwości prozdrowotne i lecznicze miodu znane były i wykorzystywane od starożytności. Podobno Hipokrates, ojciec medycyny, zawdzięczał swoje długie życie upodobaniu do gęstego, złotego miodu. Współcześnie w medycynie alternatywnej leczenie produktami pszczelimi zyskało nawet własną nazwę — apiterapia lub apifitoterapia. Miód wykorzystuje także medycyna konwencjonalna i farmaceutyka. Jest on składnikiem wielu leków stosowanych w kardiochirurgii, ortopedii, dermatologii, ginekologii, czy pediatrii. 

Składniki zawarte w miodzie sprawiają, że sprzyja on gojeniu ran i zapobiega powstawaniu blizn. Płynne złoto ma właściwości bakteriobójcze, pomaga w bólach gardła oraz przy przeziębieniach. Miód jest dobry dla serca, hamuje rozwój miażdżycy i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zaleca się jego stosowanie przy biegunkach, zgadze, wrzodach żołądka, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Miód koi nerwy, poprawia nastrój, sprzyja zasypianiu oraz poprawia pracę mózgu. Dlatego warto go jeść i przygotowywać na jego bazie różne smakołyki. Wspaniały smak ma między innymi nalewka z miodu.

Miodówka: Ambrozja starożytnych

O tym, że alkohol na bazie miodu i wody ma dobroczynny wpływ na zdrowie, byli przekonani już starożytni. Zarówno u Egipcjan, Greków, Majów, jak i Wikingów spotkać można dowody, że traktowali oni napitek z miodu jako ambrozję zapewniającą młodość i długie życie. 

Nalewkę można przygotować na wiele sposobów i z różnych gatunków miodu. Najczęściej stosuje się miody: lipowy, gryczany, akacjowy lub spadziowy. Jednak napój ten może być przygotowywany na bazie każdego, naturalnego miodu — syntetyczny nie nadaje się na miodówkę. 

Nalewka z miodu: Przepis

Najbardziej tradycyjny przepis na nalewkę z miodu zakłada wykorzystanie naturalnego złota w połączeniu ze spirytusem i wodą. Koneserzy twierdzą, że taka nalewka najlepiej smakuje na miodzie akacjowym bądź spadziowym, ale każdy rodzaj tego pszczelego produktu będzie odpowiedni. Proces przygotowania miodówki jest bardzo prosty. 

  1. Zagotuj szklankę wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Wymieszaj 125 mililitrów miodu z przegotowaną wodą. W razie kłopotów z połączeniem mieszanki — lekko ją podgrzej. Jeśli pojawi się biała piana — zbierz ją. 
  3. Do zimnej mikstury wlej połowę litra spirytusu i wymieszaj. 
  4. Nalewkę wlej do słoika i odstaw na trzy dni. 
  5. Po tym czasie przelej miodówkę do butelek — jest już gotowa. 


Rada: jeśli miód się skrystalizował, to wystarczy podgrzać go w kąpieli wodnej, a znów będzie płynnym złotem

Miodówka z cytryną: Przepis

Innym sposobem na przygotowanie miodówki jest dodatnie do niej cytryny. Aby przygotować taką nalewkę, należy lekko podgrzać w garnku szklankę wody, sok z dwóch cytryn, skórkę otartą z połowy owocu oraz 125 mililitrów miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Temperatura mieszanki nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. 

Gdy napar wystygnie, dodajemy do niego szklankę spirytusu i mieszamy. Następnie przelewamy nalewkę do słoika lub butelki i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie każdego dnia wstrząsamy pojemnikiem, aby zmieszać jego zawartość. Po miesiącu napitek filtrujemy przez gazę i przelewamy do czystej butelki, w której powinien stać kolejny miesiąc. 

Do przygotowania nalewki według tego przepisu możesz użyć także limonki bądź pomarańczy. 

Warto poznać też przepis na cytrynówkę z miodem »

Błyskawiczna nalewka miodowa

Nalewkę miodową, którą można się raczyć od razu, należy przygotować, wlewając do garnka połowę litra wody, 250 mililitrów miodu, łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i kilka goździków. Mieszankę dobrze jest lekko podgrzać i wymieszać. Następnie trzeba ją ostudzić i połączyć z połową litra spirytusu. Na koniec należy przefiltrować nalewkę przez gazę i wlać do butelek. Warto odłożyć ją w ciemne, ciepłe miejsce na dobę, ale można także spożywać od razu po przygotowaniu. 

Nalewka miodowa: Właściwości

Nalewka z miodu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, toteż pomoże przy grypie, przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i infekcjach górnych dróg oddechowych. Miodówka pozytywnie wpływa na pracę serca i na trawienie, wzmaga apetyt, jest zalecana przy biegunkach i zaparciach. Miodowa nalewka pomoże ukoić nerwy i zasnąć — ma działanie uspokajające i usypiające.  

Stosując nalewkę miodową, trzeba pamiętać, że jest to mocny alkohol, dlatego w celach leczniczych nie należy przyjmować jej w dużych dawkach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama