Reklama

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Na co pomoże?

Miód to niezwykle cenny produkt naturalny, który wykazuje szereg leczniczych właściwości. Nic dziwnego, że stał się popularny zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Dodaje się go do napojów, różnych potraw, ciast i słodkich wyrobów, ale można też sporządzić z niego pyszne napitki. Należy do nich miodówka, czyli nalewka z miodu, po którą warto sięgać w zimowe wieczory. Świetnie rozgrzewa oraz działa bakteriobójczo i odkażająco na organizm. Może pomóc złagodzić objawy przeziębienia czy grypy, a także ból gardła czy chrypkę. Rewelacyjnie wpływa również na układ trawienny i może ułatwiać zasypianie. Jak samodzielnie przygotować miodówkę? Jakiego miodu najlepiej do tego użyć? Podpowiadamy.

Czym jest miodówka?

Miodówka to pyszna i aromatyczna nalewka z miodu o wyrazistym, słodkim smaku. To jeden z tych trunków, które pija się dla przyjemności, ale można też czerpać z niego korzyści. Miodówka najlepiej sprawdzi się w zimowe, chłodne wieczory, gdy wracamy do domu zmarznięci. Dzięki niej szybko się rozgrzejemy i wprawimy w dobry nastrój. Nalewka z miodu świetnie nada się również na świąteczny stół, zwłaszcza gdy zostanie przygotowana z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Z jakiego miodu można zrobić nalewkę?

Nalewka z miodu jest niezwykle prosta w przygotowaniu i istnieje wiele przepisów na nią. Przed jej sporządzeniem warto jednak zastanowić się, jakiego miodu do niej użyjemy. Wiele rodzajów ma intensywny smak i zapach, przez co mogą całkowicie zdominować smak nalewki. Do zrobienia miodówki wybierzmy więc miód, który najbardziej nam smakuje, by w pełni delektować się trunkiem. Najczęściej wykorzystuje się jednak miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany, które nie mają tak dominującego smaku. Bardzo dużą popularnością cieszy się przepis, w którym łączy się ze sobą trzy rodzaje miodu. Obowiązkowo jedną część powinien stanowić miód gryczany, a pozostałe dwa można wybrać według własnego uznania. Co ważne, nie należy sporządzać nalewki z miodów syntetycznych.

Jakie właściwości ma miodówka?

Miodówka to przede wszystkim smaczny trunek, ale jest to również produkt, który może korzystnie wpływać na organizm. Miód to skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dlatego przygotowana z niego nalewka zadziała odkażająco na organizm i pomoże wzmocnić odporność. Tak jak większość nalewek miodówka świetnie rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na różne infekcje. Pomoże zredukować ból gardła i chrypkę oraz złagodzić inne objawy przeziębienia lub grypy.

Po nalewkę miodową warto również sięgać w przypadku problemów układu pokarmowego. Miodówka może zapobiec niektórym dolegliwościom trawiennym, np. biegunce. Trunek można również pić przed snem, gdyż działa uspokajająco i nasennie. Należy jednak wspomnieć, że miodówka tak jak każdy inny alkohol jest dość kaloryczna i wzmaga apetyt. Nie zaleca się więc jej osobom, które są na diecie.

Przepisy na nalewkę z miodu

Istnieją różne sposoby na przygotowanie miodówki, a każdy z nich jest bardzo prosty. Można skorzystać z opcji dla niecierpliwych i wybrać przepis, dzięki któremu nalewka jest gotowa od razu do picia. Innym wariantem jest nalewka, która po przygotowaniu powinna być odstawiona na pewien czas, aby nabrała wyborniejszego smaku i aromatu. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Nalewka miodowa z cytryną

Aby przygotować miodówkę, wystarczy połączyć ze sobą litr płynnego miodu, litr spirytusu i pół litra soku wyciśniętego z cytryn. Ten ostatni przełamie smak słodyczy trunku, a w dodatku podkręci kojące działanie na chore gardło. Jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go rozpuścić. W tym celu wystarczy wstawić go do ciepłej wody. Niektórzy podgrzewają miód, ale warto pamiętać, że powyżej 40 stopni traci on swoje cenne właściwości. Rozpuszczony miód wlewamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i spirytus. Miksturę dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce. Nalewkę należy codziennie mieszać, wstrząsając butelką. Po czterech tygodniach filtrujemy nalewkę przez gazę, a następnie znowu odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie będzie gotowa do spożycia, ale warto poczekać jeszcze dłużej, by była jeszcze lepsza.

Błyskawiczna nalewka miodowa z przyprawami

Można również sporządzić nalewkę miodową, która jest gotowa od razu po przygotowaniu. W tym przypadku należy wlać do garnka 250 ml miodu, 500 ml wody oraz dodać kilka goździków i kilka kawałków cynamonu. Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu, tak by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gdy na powierzchni pojawi się piana, należy ją zebrać, by płyn był bardziej przejrzysty. Przestudzony syrop należy przelać przez sitko i zmieszać z 500 ml spirytusu. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie trunek jest gotowy. Należy pamiętać, że taki sposób przyrządzania miodówki może sprawić, że miód straci swoje właściwości. Dlatego najlepiej podgrzewać go na jak najmniejszym ogniu. Do nalewki można dodać różne przyprawy – oprócz cynamonu i goździków świetnie nadają się do tego: wanilia, gałka muszkatołowa, kardamon, imbir czy ziele angielskie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama