Reklama

Metaxa: Jak powstaje? Jak ją pić i z czym łączyć?

Metaxa to jeden z najbardziej znanych alkoholi. Pochodzi z Grecji, ale pije się ją na całym świecie. I nawet jeśli sam nigdy nie miałeś okazji skosztować smaku tego trunku bogów, to na pewno sama nazwa nie jest ci obca. Powszechnie uważa się, że metaxa jest gatunkiem brandy, czyli winem, które poddawane jest destylacji. To wysokoprocentowy alkohol wynaleziony przez Spirosa Metaxasa, od nazwiska którego pochodzi nazwa trunku. Marka figuruje w przemyśle alkoholowym już od 1888 roku. Co warto wiedzieć o tym pysznym trunku? Z jakimi dodatkami go łączyć? Sprawdźmy.

Proces powstawania metaxy

Metaxa, jak każda brandy, powstaje w wyniku procesu destylacji wina. Swój mocny smak zawdzięcza dodawanym do całego procesu aromatycznym dodatkom. Produkując metaxę wzbogaca się ją ekstraktem z licznych ziół, wśród których znaleźć można m.in. anyż. Jednym z jej składników są też płatki róż.

Metaxa produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth poddawana jest dwukrotnej destylacji, a następnie rozlewana do dębowych kadzi.

Jednym z najważniejszych etapów powstawania metaxy jest tzw. „leżakowanie”. Oznacza to, że przechowywana jest w dużych, dębowych beczkach przez co najmniej pół roku, zgodnie z zasadą, że im starsze wino, tym lepsze. Metaxa oznaczana jest różnymi liczbami gwiazdek np.: 3, 5, 7 i 12, które to oznaczają lata przechowywania trunku w beczkach.

Jak pić metaxę?

Smakosze trunku i ci, którzy lubują się w mocnych smakach, piją metaxę samą, to znaczy bez rozcieńczania. Metaxę bez dodatków powinno się podawać w koniakówkach, czyli niskich, szerokich szklankach z grubym dnem i delektować się nią w temperaturze pokojowej. Inna, klasyczna forma picia metaxy to czysty alkohol podany z dużymi kostkami lodu.

Niestety, jeśli nie jesteś koneserem mocnych trunków, to czysta metaxa, podana w najprostszej postaci lub tylko z kostkami lodu, może ci po prostu nie przejść przez gardło. Jest bardzo mocna i aromatyczna! Sposobem na to mogą być drinki z metaxy, czyli zmieszanie trunku z tonikiem, colą itp. Pamiętaj, że drinki najlepiej podawać lekko schłodzone.

Przykłady drinków na bazie metaxy

Sam producent metaxy oferuje kilka drinków, które warto skosztować i cieszyć się smakiem tego zacnego trunku. Jednym z nich jest Suntonic, czyli połączenie metaxy z tonikiem, plastrem pomarańczy i dużą ilością lodu.

Kolejny drink, do użycia którego potrzebna ci będzie metaxa, to Sunshine. Gdy chcesz go przygotować, dodaj do metaxy sok z granatu, plaster pomarańczy i dużą ilość lodu.

Mykonos Mojito - to inny przykład drinka, do przygotowania którego potrzeba ci będzie, oprócz metaxy, oczywiście, woda gazowana, świeże liście mięty, brązowy cukier oraz pocięta na ćwiartki limonka.

Z metaxy można również wykonać inne drinki. Do najczęściej serwowanych należą: Olympic – połączenie metaxy z Bolsem Blue (niebieski curacao), sokiem pomarańczowym oraz dużą ilością lodu oraz zwykły drink na bazie metaxy oraz soku grejpfrutowego z dużą ilość lodu.

Jeśli przygotowujesz drinki z metaxy, pamiętaj, aby podawać je w wysokich szklankach, które po same brzegi będą wypełnione napojem. Na uroczystych przyjęciach powinny być serwowane z palemką i słomką.

Metaxa i cola

Cola dodawana do drinków ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeśli ty lub twoi znajomi zaliczacie się do tych pierwszych i gdy zastanawiasz się, czy można dodać colę do metaxy, odpowiedź brzmi tak. Dzięki połączeniu metaxy z colą uzyskasz przepis na orzeźwiającego drinka, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż minutę, a dodanie do drinka limonki, sprawi, że poczujesz dodatkowy akcent cytrusowego posmaku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama